"Nadamo se da se neće ostvariti aktuelna predviđanja"

Monstruozni oblak stiže na Balkan! Meteorolozi zabrinuti

  • 11.09.2024. 17:02

Nagla promjena vremena stiže u mnoge dijelove Еvrope!

Meteorolozi u Njemačkoj najavili su pad temperature za 20 stepeni i očekuju da bi u nekim regionima mogle da padnu rekordne količine kiše.

- Moglo bi doći do velikih poplava u jugoistočnoj Njemačkoj i susjednoj Austriji i Češkoj. Ako bi se trenutni proračuni materijalizirali sve bi bilo pod vodom u velikim dijelovima južne Bavarske - upozorio je meteorolog Ronald Porsške u izjavi za portal "Wetter".

Meteorolog Alban Burster takođe je zabrinut zbog proračuna koje su meteorolozi izrađivali u ponedjeljak.

- Nadajmo se da se neće ostvariti aktuelna predviđanja. U suprotnom više nećemo govoriti o dolini Ar nego o jugoistočnom milenijskom potopu - rekao je Burster.

Jeziv sudar mercedesa i kamiona, jedna osoba poginula

Jeziv sudar mercedesa i kamiona, jedna osoba poginula

Još jedan meteorolog predviđa mogućnost katastrofe.

- Nad sjevernom Italijom se stvara olujni superćelijski oblak koji će se tokom vikenda pomaći prema Balkanu i pridružiti drugoj ćeliji iznad istočne Еvrope. Doslovno upija vodu i proizvodi ernormne količine kiše. U dijelovima istočne Austrije, Češke, Slovačke i Poljske mogu se očekivati poplave, koje se lokalno mogu pretvoriti i katastrofu - rekao je meteorolog Aleksander Kenig.

Meteorolog Dominik Jung izjavio je da bi u Alpima moglo pasti dva do tri metra snijega.

- Očekuje nas izuzetno nasilna promjena vremena kakva se rijetko viđa. Do vikenda bi u Alpima moglo pasti dva do tri metra svježeg snijega. Delovima Еvrope prijeti velika opasnost od poplava - upozorio je njemački Jung za Merkur.de.

Meteorolozi najavljuju za četvrtak padavine i osjetniji pad temperature i u Hrvatskoj.  Već dan kasnije ponegdje će sredinom dana biti samo devet stepeni Celzijusa.

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

DHMZ je takođe za sutra za cijelu Hrvatsku upalio žuti meteoalarm, a u cijelom priobalju oglašen je narandžasti meteoalarm.

- Jača grmljavinska nevremena mogu prouzrokovati veliku štetu. Zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave i olujni udari vjetra, ali i grad - upozorio je DHMZ stanovnike priobalja.

Osim promjene temperature meteorolozi DHMZ-a su za petak najavili i mogućnost prvih pahulja u planinama.

Temperatura će u četvrtak popodne biti u padu, a od petka će biti znatno hladnije, posebno u kopnenim područjima, upozorio je DHMZ.

(Telegraf.rs/Jutarnji)

Pratite nas i putem Vibera