Sud u Kopru

Mladić iz Poreča osuđen zbog terorizma

  • 17.07.2018. 19:56

U sudu u Kopru je na 38 mjeseci zatvora osuđen dvadesetdvogodišnjak iz Poreča koji je u januaru izazvao uzbunu i zastoj na graničnom prelazu Kaštel-Dragonja jer je ispod sjedišta u autobusu sakrio lažni eksplozivni pojas kakav obično nose teroristi samoubice, a policija je sumnjala da je riječ o bombi.

Slovenački mediji navode da je istraga pokazala da je Loris Brljafa želio autobusom doći u Ljubljanu "da bi prestrašio stanovništvo" lažnim terorističkim pojasom, te da se "radikalizovao" i postao "simpatizer "Islamske države" i Al Kaide".

Brljafa je pred sudom "priznao krivicu za krivično djelo putovanja s ciljem terorizma" i izrazio žaljenje, rekavši da je učinio veliku glupost.

Tužilac Jože Levašič rekao je da se Brljafa "postepeno vjerski radikalizovao usljed ličnih problema i osamljenosti", te da dokazi iz kućne pretrage i pregleda elektronskih uređaja osuđenog pokazuju da je postao simpatizer terorističkih organizacija.

Sudija Julijan Glavina rekao je da je kazna primjerena s obzirom na to da kazneni zakon za takve terorističke namjere predviđa i do osam godina zatvora, te da je osuđeni imao "čvrstu namjeru" da terorističke prijetnje u Ljubljani i izvede.

Tagovi:
  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program