Predsjednik Hrvatske

Milanović: Hrvatska može blokirati izbore u BiH

  • Izvor: ATV
  • 18.02.2022. 19:08

Hrvatski predstavnici će imati moju punu podršku oko izbora u BiH. Tom svojom izjavom je hrvatski predsjednik naljutio Željka Komšića. Zoran Milanović kaže da hrvatska vlada "može" i "mora" blokirati izbore ako se ne sprovedu promjene izbornog zakona koje traže Hrvati u BiH. Spriječila bi Hrvatska, ako se pita Milanović, i ulazak BiH u NATO.

"Jeste li razmišljali o tome da to Rusiju strahovito smeta, i da je to opasna država, njih strahovito to smeta, mi imamo problem o kojem treba razgovarati ozbiljno na najvišoj razini. BiH u NATO, kako , pa tamo satiru Hrvate, ta država je nefunkcionalna", rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Zasmetala je i ta izjava hrvatskog predsjednika Komšiću. Kaže da se o tome "neće odlučivati u Milanovićevoj 'maloj Moskvi', nego na mnogo značajnijim mjestima". Lična frustracija narodom koji lažno predstavlja. Tako na Komšićevu reakciju gleda srpski član BH predsjedništva. Milanović, kaže Milorad Dodik, ima potpuno pravo kada kaže da BiH neće dobiti dozvolu za pristupanje NATO-u.

"Zaboravio je Komšić ko odlučuje u NATO-u o novim članicama, naivno vjerujući da ima neko u toj organizaciji ko bi BiH uopšte uzeo u razmatranje. Stoga je Komšićeva reakcija na stavove predsjednika Hrvatske samo kontinuitet loših poruka prema susjedima u nemogućnosti da se na konstruktivan i progresivan način priđe svim otvorenim pitanjima u BiH, pa i pitanju do kada će muslimani birati dva člana Predsjedništva BiH", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Nije ovo prvi put da Željku Komšiću, koji bi u predsjedništvu BiH, trebalo da zastupa Hrvate, smetaju izjave hrvata o izmjenama Izbornog Zakona. Iz Srpske su ranije poručili da je to samo još jedan znak da, u slučaju Izmjena Zakona, i legitimnog predstvljanja, Komšića Hrvati nikada ne bi izabrali za svog predstavnika.