Hrvatski predsjednik

Milanović traži hitno jačanje PVO

  • Izvor: Tanjug
  • 14.03.2022. 13:00

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović zatražio je danas od vlade da hitno obezbijedi sredstva za protivvazdušnu odbranu, koju, kako je rekao, Hrvatska trenutno nema.

Milanović je na konferenciji za novinare povodom pada bespilotne letjelice prošle sedmice u Zagrebu rekao da ne može i ne želi da odgovara za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi.

Naveo je da nije tajna da Hrvatska nema protivvazdušnu odbranu na šta je, kako je kazao, upozoravao još prije tri mjeseca.

- Nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sisteme koji se mogu nabaviti, a onda složenije - rekao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje o sistemu Patriot, Milanović je rekao da o tome nema govora, jer je to preskupo.

- Ko će raditi na sistemu Patriot, kondukteri ZET-a, vi, ja? To je neozbiljno. Idu po Patriot, ma nemoj. Šta će nam Patriot? Da li nas Hezbolah napada svaki dan - upitao je Milanović.

Dodao je da je istraga u toku i da je vodi "jedan sektor" unutar MORH-a.

- To je jedan sektor unutar ministarstva. Ministarstvom znate ko, na užas Hrvata, upravlja. Očekujem da sarađuju s drugim službama, jer nema nikakvog samostalnog izmotavanja i soliranja i da svi koji treba da budu upoznati s detaljima to znaju, ali to nije javnost - rekao je Milanović.

Iako je rekao da ne želi da komentariše ministra odbrane Marija Banožića sa kojim je već duže u sukobu, Milanović je rekao:

- Ministar je ministar, to je važna dužnost, a kada je date ljudima koji su pali s kruške, onda je to vrlo opasno. Upravo zato ćemo, a nadam se da nećemo, ako zagusti biti u situaciji da nas vode potpuno neuki ljudi.

Milanović je rekao da su građani sigurni i da se nada da se ovakav incident neće ponoviti.

Odluku da se obrati javnosti donio je, kako je rekao, nakon brifinga s načelnikom Glavnog štaba i direktorima obavještajnih agencija i komandantom ratnog vazduhoplovstva.

Dodao da je istraga o padu letjelice u toku i da, kako je kazao, o detaljima tog incidenta ne bi govorio.