Hrvatski predsjednik

Milanović: Hrvatska ne može mnogo da učini u Ukrajini

  • Izvor: Hina
  • 07.04.2022. 16:19

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je, nakon razgovora sa švajcarskim kolegom Injasiom Kasisom, izjavio da Hrvatska ne može mnogo da učini u Ukrajini.

Dodao je da Hrvatska može mnogo toga da učini na području Zapadnog Balkana jer se to, kako je naveo, direktan interes Hrvatske koja ima dobre namjere.

"Zapadni Balkan je regija koja je vrlo važna za evropsku stabilnost i njenu bezbjednosnu arhitekturu", rekao je Kasis, koji je pokrenuo ovu temu u razgovoru sa Milanovićem, prenijela je Hina.

Milanović je rekao da zapadne sankcije neće zaustaviti rat u Ukrajini i dodao da to može samo diplomatija.

"Ove sankcije neće biti dovoljne da zaustave rat", rekao je Milanović na konferenciji za novinare poslije susreta sa Kasisom.

Rekao je i da prateći "berzu u Moskvi" i rublju koja se vratila na nivo od prije mjesec dana u odnosu na dolar, dolazi do zaključka da će to, "kao i u svakoj priči, nasilnika nažalost samo da ohrabri".

"Bio bih najsretniji da se Rusija povuče za sat vremena, da naprosto ode, ali se to neće dogoditi", rekao je Milanović i istakao da je jedini način za rješenje rata diplomatija, uz posredovanje onih država "kojima se donekle vjeruje".

Tih država je samo nekoliko u svijetu, rekao je hrvatski predsjednik na kraju konferencije, ne navodeći na koje misli.