Hrvatska

Milanović demantovao Plenkovića: Vojska nije podigla stepen pripravnosti

  • Izvor: SRNA
  • 01.03.2022. 14:35

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović demantovao je danas izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti zbog situacije u Ukrajini.

"Niti je Vlada Hrvatske predložila, niti je predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga", saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsjednika.

U saopštenju se dodaje da sadašnje stanje bezbjednosti u Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga.

"Predsjednik Hrvatske u stalnom je kontaktu sa vojnim vrhom Oružanih snaga i čelnicima bezbjednosno obavještajnih agencija", navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da, prema Zakonu o odbrani, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacione, bezbjednosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprečavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost države, građana i imovine.

"Prema Zakonu o odbrani, pripravnost Oružanih snaga Hrvatske naređuje predsjednik Republike na prijedlog Vlade", navodi se u saopštenju.

Kabinet hrvatskog predsjednika oglasio se, kako je navedeno, radi tačnog informisanja javnosti i kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Hrvatske.