Istramet

Meteorolozi upozoravaju: Novi problemi, kiše i olujni vjetar

  • Izvor: HRT
  • 01.11.2023. 17:26

Nakon kratkotrajnog odmora od meteoroloških nepogoda, uskoro nam u dijelove Balkana stiže novo pogoršanje.

Već večeras ponovno može biti kiše, ali većinu padavina očekujemo krajem četvrtka i u noći na petak, piše "Istramet".

Prema meteorološkoj karti VRF-a, u noći na petak slijedi i prolazak fronte uz naglo okretanje vjetra na jugozapad, što će biti praćeno kišom i grmljavinskim pljuskovima.

U samo nekoliko sati može pasti više od 50 milimetara kiše u Istri, što će uzrokovati lokalno bujanje potoka i rijeka.

Hrvatski meteorolozi su poslali upozorenje za dijelove ove zemlje.


Tražila donora krvi, mladić se javio i ono što je tražio zauzvrat je grozno

Tražila donora krvi, mladić se javio i ono što je tražio zauzvrat je grozno

"Uz obalu Istre se očekuje jako jugo u jačanju na olujno. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim talasima koji su se već ili će se tek generisati. Upravljanje plovilom u tim uslovima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i talasa. Vjerovatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju", upozoravaju iz DHMZ.

Promjenjivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolini potrajaće barem do kraja ove sedmice, te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

"Jugo na Jadranu će najprije da oslabi, a onda u četvrtak ponovo naglo jačati na jako, krajem dana ponegdje olujno. U petak će okrenuti na podjednako jak jugozapadnjak, a u subotu će slabiti. Promjenjivo i razmjerno toplo vrijeme nastavlja se, a kiše i grmljavine najčešće i najviše biće u petak", kaže za HRT Tomislav Kozarić, meteorolog.


Pogledajte snimak privođenja uhapšenih zbog ubistva Harisa Osterdala

Pogledajte snimak privođenja uhapšenih zbog ubistva Harisa Osterdala

"I na kopnu u petak promjenjivo, kiša i grmljavina uglavnom prijepodne te prolazno jak jugozapadni vjetar. A u četvrtak i subotu biće sunčanije uz manju vjerojatnost mjestimične kiše. I dalje će biti toplije od prosjeka", prognozirao j Kozarić.

Novi kišni talas slijedi i u nedjelju.

Pratite nas i putem Vibera