Jedan od tri preostala prijedloga

Makedonija dobija novo ime

  • 12.06.2018. 08:36

Za danas je najavljen novi telefonski razgovor makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa o budućem imenu Makedonije.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je da je Zaev odabrao ime za ovu bivšu jugoslovensku republiku, te da je riječ o jednom od tri preostala prijedloga posrednika UN Metju Nimica - Republika Gornja Makedonija, Republika Nova Makedonija i Republika Sjeverna Makedonija. 

On je odbio da navede koje je tačno ime odabrao makedonski premijer. 

U intervjuu za televiziju "Kontra" Kocijas je ocijenio da je jučerašnji telefonski razgovor bio "odlučujući korak" za rješavanje dugogodišnjeg spora. 

Razgovor dvojice premijera uslijedio je poslije desetodnevnog "ćorsokaka" u koji su pregovori zapali nakon što je objavljeno da su strane na korak od dogovora oko budućeg imena Makedonije.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO. 

Već 27 godina UN pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje za naziv Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije još od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO. 

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.