Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Procesuirati krivce za zločine nad Srbima u Požeškoj kotlini

  • Izvor: SRNA
  • 29.10.2021. 19:08

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnice protiv odgovornih lica za brutalne zločine nad Srbima iz 26 sela Požeške kotline u Zapadnoj Slavoniji, koje Hrvatska neće da rasvijetli.

Podsjetivši da se od progona srpskog naroda iz Požeške kotline navršilo 30 godina, Linta je istakao da je hrvatski Krizni štab opštine Slavonska Požega 29. oktobra 1991. godine donio "Naredbu o evakuaciji Srba iz 26 sela ispod planina Papuk i Psunj".

"Ta naredba imala je licemjerno i cinično obrazloženje da se to navodno čini radi uspješnije odbrane položaja hrvatskih snaga. Važno je naglasiti da je to bila jedina naredba ove vrste u Evropi poslije Drugog svjetskog rata", naveo je Linta u saopštenju.

On je naglasio da je zločinačka naredba bila okidač za likvidaciju 71 srpskog civila, protjerivanje više od 2.000 Srba i uništenje više od 1.200 stambenih i privrednih objekata.

"Najveći zločin desio se 10. decembra 1991. godine, kada je Hrvatska vojska svirepo ubila 42 srpska civila. Nakon protjerivanja srpskog naroda Hrvatska vojska i policija su započeli sistematsko pljačkanje, paljenje i miniranje srpske imovine", podsjetio je Linta.

On je ukazao da je ista sudbina zadesila srpski narod u drugim dijelovima Zapadne Slavonije, gdje je na identičan način uništeno više od 180 srpskih sela, iz kojih su protjerani Srbi.

Prema njegovim riječima, od svih žrtava Požeške kotline do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 26 lica, dok se na spisku nestalih nalazi još 45 osoba.

"Hrvatsko pravosuđe odbija da procesuira naredbodavce i izvršioce zločina nad Srbima, zbog čega Tužilaštvo za ratne zločine Srbije treba da pokrene istragu i procesuira odgovorne za zločine nad Srbima u Požeškoj kotlini", zaključio je Linta.

Tagovi: