Savez Srba iz regiona

Linta: Nećemo odustati od borbe za istinu o stradanju Srba

  • Izvor: SRNA
  • 10.06.2024. 14:05

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je da su prošle 32 godine od početka etničkog čišćenja 30.000 Srba sa područja Zenice i istakao da se ne smije odustati od borbe za istinu o srpskom stradanju.

Linta napominje da za zločine nad Srbima u Zenici, uključujući stravična, mučenja, silovanja i ubistva, još niko nije odgovarao.

On je napomenuo da je plansko protjerivanje Srba iz zeničkog kraja u junu 1992. godine počelo napadom na srpska naselja Drivuša i Raspotočje, te ukazao da su logori za Srbe osnovani u Muzičkoj školi, u prostorijama Vojne policije, Kazneno-popravnom zavodu i u drugim objektima u gradu.

Histerija u FBiH zbog Svesrpskog sabora

Histerija u FBiH zbog Svesrpskog sabora

"Ne smijemo odustati od borbe za istinu o stradanju Srba i nikada nećemo zaboraviti zločine nad našim narodom", naglasio je Linta.

On je dodao da su sva srpska sela na području opštine zenica sistemski opljačkana, zapaljena i uništena i da su srušeni stambeni i pomoćni objekti, kao i pravoslavna groblja i kapele.

"Kapele su srušene u većinski srpskim selima Sviće, Mutnica, Bijele Vode, Klopče, Vraca Gornja, Bistrica Gornja, Janjići, Kovanići, Lijeske, Loznik, Osojnica, Plavčići, Ponihovo, Putovičko polje, Klopački vrh, a uništavnje srpske imovine nastavljeno je i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma", naveo je Linta.

Putin ide na turneju: Pogledajte koje zemlje će posjetiti

Putin ide na turneju: Pogledajte koje zemlje će posjetiti

On je istakao da je poslije rata u FBiH i na području Zenice vođena politika cementiranja etničkog čišćenja Srba putem opstrukcije povratka i nekažnjavanjem zločina, dodajući da je obnovljeno pedesetak srpskih kuća.

"Cementiranje etičkog čišćenja potvrđuje i činjenica da na području Zenice živi svega oko 1.000 Srba. Osim toga, postoje brojni primjeri skrnavljenja pravoslavnih objekata, nezakonite uzurpacije imovine i bespravne sječe šume Srba, a išarani su i ćirilički natpisi na saobraćajnim znakovima", naveo je Linta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: