Slučaj se istražuje

Kruzer se ''olakšao'' u Zadru: Stigao u luku i ispustio fekalije

  • Izvor: Telegraf
  • 21.07.2024. 16:42

U toku ljetnje sezone na hrvatskom primorju prisutan je veliki broj kruzera koji pristaju u luke širom zemlje, a jedan takav se usidrio u Zadru.

Navodno, brod se usidrio u luku kako bi ispustio fekalije u more.

Jedan užasnuti očevidac je snimio trenutak kada je brod ispustio svoje otpadne vode u more.

"Vidio sam objavljen video-snimak i u ovom trenutku ne mogu ništa konkretno da kažem. U poned‌jeljak ćemo sve da provjerimo i o tome izaći u javnost", rekao je Željko Knežević, upravnik Lučke uprave Zadar.

Praksa ispuštanja otpadnih voda s kruzera u more na području luke donosi ogromne kazne i za kapetane takvih brodova i za kompanije.

"Niko normalan ne bi se usudio tako nešto da uradi, niti negdje u kanalu između ostrva, a kamo li u gradskoj luci. Osim toga vode koja se ispuštaju iz broda su do neke mjere kroz brodski sastav hemijski obrađene tako da nemaju onakvu smeđu boju kakva se vidi na snimku", pojasnio je Knežević.

Sa ovim problemom je moguće boriti se na razne načine.

Na primjer, luka Gaženica ima fiksni uređaj koji prikuplja otpadne vode sa kruzera. Za ostale tu je po potrebi koncesionar. Postoje kompanije koje vozilima stižu na poziv agenta, prikupljaju taj otpad i dalje ga zbrinjavaju prema zakonu.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film: Protiv divljine (12+)

    ''Film: Protiv divljine (12+)

  • 22:00 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)

  • 23:00 Serija: 1993 (16+) (R)

    ''Serija: 1993 (16+) (R)