Akcija EU u Hrvatskoj

Ko je direktor agencije koji je uhapšen sa bivšom hrvatskom ministarkom Žalac

  • Izvor: Indeks
  • 10.11.2021. 15:49

Zajedno s bivšom hrvatskom ministarkom Gabrijelom Žalac uhapšene su još tri osobe. Jedna od njih je šef Centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata Evropske unije Tomislav Petric.

Petric je, kako mu piše u imovinskoj kartici, diplomirani inžinjer poljoprivrede i član Hrvatske demokratske zajednice. Posljednji put je za ravnatelja SAFU-a izabran 2020. godine, a na čelu te institucije je od 2016. godine.

Ima mjesečnu platu od 21.730 kuna bruto, što je neto 15.788 kuna. Njegova supruga zaposlena je u Razvojnoj agenciji Zagreb za koordinaciju i podsticanje regionalnog razvoja i ima platu od 23.022 kuna bruto, što je 12.408 neto, piše zagrebački portal "Index.hr".

Imaju kredit iz 2017. godine od 170.000 evra uz kamatu od 3 odsto, s mjesečnom ratom od 806 evra te finansijski lizing za Citroen C5 Aircross vrijedan 23 hiljade evra. Iznos rate za to im je 268 evra.

Od nekretnina Petric i supruga imaju stan u Virovitici vrijedan 340 hiljada kuna, do kojeg je njegova supruga došla nasljedstvom te kuću u Zagrebu od 300 kvadrata, procijenjenu na 1.2 miliona kuna koju je Petric stekao kreditom.

U imovinskoj stoji i da ima 4.000 evra štednje te 105 hiljada kuna štednje.

Vlada: Uspješno je predvodio Centralnu agenciju u obavljanju svoje dužnosti

Ovako je o njemu SAFU na svojim službenim stranicama pisao lani.

"Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 30. marta 2020. godine Tomislav Petric ponovo je imenovan direktorom Centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata Evropske unije, s danom 7. aprilom 2020. godine.

Za vrijeme prvog mandata, tokom protekle četiri godine, direktor Petric uspješno je predvodio Centralnu agenciju u obavljanju delegiranih aktivnosti u okviru sistema upravljanja programima i projektima koji se u Republici Hrvatskoj finansiraju iz proračuna Evropske unije.

U svojstvu Posredničkog tijela nivoa 2 u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Centralna agencija je tokom tog perioda ugovorila više od 700 projekata čija ukupna vrijednost dostiže gotovo 30 milijardi kuna, a tiču se ulaganja u sektore: saobraćaja, istraživanja i inovacija, zaštite okoline, obrazovanja, poslovne konkurentnosti, informacione i komunikacione tehnologije, socijalnog uključivanja te zdravlja.

U okviru njihovog sprovođenja Agencija je, među ostalim, bila zadužena za provjeru izvršenja ugovornih obaveza, prihvatljivosti troškova nastalih tokom sprovođenja ugovora za koje korisnici traže povrat sredstava, uključujući i sprovođenje kontrole dokumentacija o nabavi za korisnike bespovratnih sredstava čiji su ugovori pod nadležnošću Agencije, ali i drugih PT-ova 2 te za informisanje i edukovanje korisnika bespovratnih sredstava, kojima će na raspolaganju biti i u narednom periodu.

Uz brojne ugovorene projekte u posljednje četiri godine rada SAFU je učestvovao i u pripremi dokumentacije 200-tinjak poziva na dostavu projektnih prijedloga te provodio postupke dodjele bespovratnih sredstava. Napravljeno je blizu 1.500 ex-ante i ex-post provjera dokumentacija o nabavci, odobreno je oko 4.000 zahtjeva za isplatom predujma/zahtjeva za nadoknadom sredstava te je provedeno oko 450 terenskih provjera. Središnja agencija je i veliku pažnju posvetila edukaciji korisnika bespovratnih sredstava, ali i svojih vlastitih zaposlenika te je u protekle četiri godine održano 470 obrazovnih aktivnosti i edukovano 10.600 polaznika. Takođe, pod rukovodstvom direktora Petrica, Centralna agencija je 2019. godine dobila sertifikat Poslodavac partner i time postala prva državna agencija s tim prestižnim sertifikatom kao dokazom izvrsnosti u segmentu upravljanja zaposlenicima".

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:55 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:25 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)