Stradanje Srba 1991. godine

Ključni svjedok na suđenju Glavašu promijenio iskaz: Lagao sam, on je bio alfa i omega

  • 05.11.2019. 11:42

Jedan od ključnih svjedoka na suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ubistva i mučenje osječkih Srba ratne 1991. Nikola Jaman u utorak je, na ponovljenom suđenju, izmijenio svoj raniji iskaz u kojem je kazao da je on, a ne Glavaš komandovao tzv. Zaštitnom četom.

"Ja prihvatam da sam bio komandant... ali i meni i svima nama je komandovao Branimir Glavaš koji je bio alfa i omega svega u Osijeku", kazao je Jaman na ponovljenom suđenju.

Prije suđenje Jaman je putem medija poručio da je na prvom suđenju lagao kako bi spasio Glavaša, a savjest mu je proradila u poodmaklom stadiju neizlječive bolesti.

Na primjedbu tužioca da je u prvom iskazu kazao kako Glavaš nije bio u komandnoj strukturi Jaman je izrekom odgovorio da je tada lagao.

Svjedočeći na prvom suđenju Glavašu u januaru 2009. Jaman je rekao da je se Glavaš kao sekretar brinuo za nabavku logistike i da se nije miješao u komandna ovlaštenja.

Glavaš je prigovorio istinitosti Jamanova iskaza rekavši da je iznio laži.

Sudija Tanja Pavelin Borzić poručila je Jamanu da se njegovo svjedočenje odnosi na događaje od 12. jul 1991. godine i 31. avgusta '91. te ga pitala što zna o njima, prenosi Dnevnik.hr.

"Prvi događaj ne znam na što se odnosi, drugi mislim da mi se slaže datum da se odnosi na Čedu Vučkovića i Petkovića", kazao je Jaman i dodao da nije bio na licu mjesta, ali mu je poznato što je čuo.

"Poznato mi je da je bila priča da je Čedo Vučković preskočio ogradu od 2,5 m i da je pokušao ubiti Glavaša s tim da je Glavaš u to doba bio komandant svih tih jedinica koje smo imali... Sve vezano za djelovanje u dijelu Osijeka.. ja sam bio komandant, Fehir je bio zamjenik, a Glavaš je bio alfa i omega, to zna cijeli Osijek", nastavio je Jaman u svojem svjedočenju.