VMRO-DPMNE

Iz stranke izbačeni poslanici koji su glasali za ustavne promjene

  • 20.10.2018. 12:19

Izvršni komitet makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE donio je odluku da iz članstva isključi poslanike koji su glasali za izmjene Ustava radi primjene Prespanskog sporazuma.

Lider stranke Hristijan Mickoski rekao je da su poslanici VMRO-DPMNE, koji su glasali za ustavne promjene, postupili protivno partijskom stavu jednoglasno usvojenom u Izvršnom i Centralnom komitetu. 

On je naveo da je zbog toga sinoć partijski Izvršni komitet održao vanrednu sjednicu i jednoglasno usvojio odluku da te poslanike isključi iz članstva u stranci. 

Iz članstva su isključeni Elizabeta Kančeska Milevska, Emilija Aleksandrova, Nola Ismajloska Starova, Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Krsto Mukoski i Zekir Ramčilović. 

Mickoski kaže da je nekima od njih ponuđen i novac u zamjenu za glasanje. 

Makedonsko Sobranje prihvatilo je u sinoć prijedlog o pokretanju inicijative za promjenu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika. 

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, od kojih je jedan amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju. 

Četvoro od osam poslanika opozicije koji su glasali za izmjene Ustava opuženi su ranije u predmetu Specijalnog javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Talat Džaferi izabran za predsjednika parlamenta, prenose makedonski mediji. 
 

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program