Imaće 18 članova

Hrvatski sabor bira novu Vladu

 • Izvor: Tanjug
 • 17.05.2024. 09:19

Hrvatski sabor danas bira novu vladu mandatara Andreja Plenkovića, koja će imati 18 članova, među kojima su tri ministra iz reda Domovinskog pokreta.

Vladu će u parlamentu predstaviti Plenković, kome je ovo treći mandat u nizu na čelu izvršne vlasti. Osim članova vlade iz Domovinskog pokreta, od kojih su neki bivši HDZ-ovci, izvršna vlast ostaje nepromijenjena kada je o ličnostima riječ.

U Programu nove vlade od 2024. do 2028. ističe se pet prioriteta – uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspješnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentna privreda i sigurno tržište rada.

Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plata dostići 1.600 evra, da će se podstaći otvaranje 125.000 novih radnih mjesta i stopa zaposlenosti od 75 posto.

U okviru poglavlja Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju porodice i podršci mladima.

Poseban je fokus i na brizi o penzionerima, kojima će do kraja mandata ove izvršne najnižu penziju pripmati u iznosu od 750 evra.

Kada je riječ o pravednoj Hrvatskoj u programu se kao cilj navodi nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i decom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sistem.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija privrede, energetike i saobraćaja, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi - sigurnost granice i unutrašnja bezbjednost, zatim moderna vojska, briga o braniteljima i kultura sjećanja.

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Biznis klub

  '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.