Podrška

Hrvatska šalje 10 miliona evra za sanaciju šteta od poplava u BiH

  • Izvor: Kliks
  • 06.10.2024. 13:40

Održana je 29. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Odluka o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Vlada Republike Hrvatske je, uzimajući u obzir razmjere prirodne katastrofe u BiH, odlučila alocirati sredstva u iznosu od 10 miliona evra kako bi se pružila pomoć u sanaciji posljedica poplava te pomoglo obnovi infrastrukture i osiguralo osnovne potrepštine za stradale i evakuisane – saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Ova financijska pomoć biće upućena Savjetu ministara BiH za potrebe pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama. Vlada Hrvatske zadužuje tijela državne uprave da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre mogućnosti i poduzmu odgovarajuće korake pružanja pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, a skladu sa zahtjevu o traženju međunarodne pomoći.

– Hrvatska snažno stoji uz susjednu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja je pogođena katastrofalnim poplavama. Uz finansijsku pomoć u iznosu od 10 miliona evra, Hrvatska aktivno učestvuje i u slanju spasilačkih timova te opreme potrebne za sanaciju terena, a ostaje spremna i otvorena za sve druge oblike pomoći sukladno potrebama vlasti BiH. Još jednom izražavamo solidarnost i duboko saosjećanje sa svima pogođenima ovom teškom tragedijom – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi Kliks.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: