Crna Gora

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata

  • 25.07.2024. 10:31

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, obavijestilo Crnu Goru da je Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u toj državi.

Kako je saopštili Ministarstvo, oni su proglašeni nepoželjnim zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom i "kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila da zanemari kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih funkcionera posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je skladno deklariranom cilju članstva Crne Gore u Еvropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Dobrosusjedski odnosi su, kako navode, jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Еvropske unije za Crnu Goru.

"Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Еvropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmeriti na dalje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu", zaključeno je u MVP.

Podsjetimo, ova odluka dolazi nakon što je Skupština Crne Gore, na inicijativu Mandića izglasala Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu.



Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.