Tužba sudu ЕU

Hrvatska prekršila Ugovor o Еvropskoj uniji

  • Izvor: Telegraf
  • 04.06.2024. 17:20

Predsjednica hrvatske opozicione stranke Odlučnost i pravednost (OiP) Karolina Vidović Krišto predstavila je zahtjev Еvropskoj komisiji i tužbu sudu ЕU na osnovu stava berlinskog Univerziteta Hambolt, koji je, kako tvrdi, ukazao na to da je vlast u Hrvatskoj prekršila Ugovor o Еvropskoj uniji.

Еkspertiza na koju se stranka OiP poziva je "Pravna analiza optužbi protiv kršenja načela vladavine prava u Hrvatskoj", koju je izradio profesor s Pravnog fakulteta u Berlinu, Hans-Peter Švintovski, tvrdeći da se u Hrvatskoj ne koriste pravni mehanizmi koji su dostupni građanima Еvropske unije.

"Model vladanja hrvatskom državom gotovo 25 godina glasi – blokiraj pravosuđe, da to pravosuđe ne smije da sprovodi zakone, i korumpiraj i ucijeni medije, da se o lopovluku javno ne govori", izjavila je danas kandidatkinja za Еvropski parlament Katarina Vidović Krišto.

Navodi da se u traženom izvještaju analizira "slučaj afere Ina, izbor kompromitovanog sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca, slučaj Pavla Vujnovca i PPD-a, blokirano pravosuđe i korumpiranje medija, kao i slučaj krađe prilikom izbora novog saziva Hrvatskog sabora" i ukazuje na direktnu povredu zakon o Еvropskoj uniji.

"Kada bi Andrej Plenković, Zoran Milanović ili Boris Vujčić bili Austrijanci ili Česi oni ne bi bili na svojim sadašnjim funkcijama već bi bili procesuirani. Ova ekspertiza dokumentuje i da se njihovoj bahatoj politici, a na osnovu evropskog prava, može stati na kraj i to do mogućnosti oduzimanja lične imovine zbog nanošenja štete hrvatskim građanima", čulo se na predstavljanju ekspertize, prenijela je Hina.

Stoga će u OIP-u, kaže, koristiti mehanizme koje Hrvatskoj kao članici ЕU stoje na raspolaganju, s ciljem da se u Hrvatskoj zakoni počnu primjenjivati kao i u drugim državama ЕU te će prema podacima iz dokumenta nekadašnjeg dekana Pravnog fakulteta u Berlinu, pokrenuti postupke pred mjerodavnim tijelima Еvropske komisije, ali i pred Sudom Еvropske unije u Luksemburgu.

"Hrvatski građani znaju kako stvarno žive, koliko su im niske plate, a koliko visoke cijene, koliko su često zlostavljani na radnom mjestu, kako ih sudovi ne štite ili kako sudovi, skupa s HNB-om, pomažu lihvarskim agencijama. Dakle, Plenkoviću, Milanoviću ili Jandrokoviću se može oduzeti lična imovina zato što kršeći zakone nanose štetu hrvatskim građanima", poručuje predsjednica OiP-a.

Takođe poziva pripadnike akademske zajednice, kao i Katoličku crkvu da se izjasne o tom dokumentu.

Pratite nas i putem Vibera