Ministarstvo spoljnih poslova

Hrvatska odgovorila na protestnu notu Srbije

  • Izvor: Agencije
  • 25.02.2024. 17:29

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske odgovorilo je na najnoviju službenu notu Srbije.

Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana da je predsjednik Aleksandar Vučić "ruski trabant",

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odbacuje navode o miješanju u unutarnje poslove Republike Srbije, već ističe kako je ministar Gordan Grlić Radman konstatovao činjenicu o neusklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Еvropske unije, u vezi sa ruskom akcijom u Ukrajinu. Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidat za članstvo u ЕU i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu ruske akcije i ЕU politike vezano uz to", piše u odgovoru.

Ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svjesno i sistemsko negiranje činjenica o prirodi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome, dodaje se u odgovoru.

„Еvropska porodica ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskim napadom na suverenu i nezavisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju akcije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom ЕU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu istorije", navodi se u odgovoru Srbiji, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: