"Suspension above the Sea"

Hrvatska: Buše kožu metalnim kukama, pa sa njih vise nad morem

  • Izvor: B92
  • 05.09.2023. 15:50

U Hrvatskoj se trenutno održava šesti po redu festival "Suspension above the Sea" koji je okupio stotinak hrabrih posjetitelja. U pitanju je tzv. 'body-playa' u kojem osoba visi sa kukicama koje su joj postavljene po tijelu.

Suspenzije su oblik samoizražavanja i katarzično iskustvo, kaže Dino Helvida, vlasnik zagrebačkog salona za tetoviranje.

"Suspenzija može biti veliko oslobađanje duboko izgrađenih emocija. Suspenzije su mi bile potreba za samoizražavanjem, testiranje koliko daleko mogu da odem sa svojom trenutnom fizičkom formom, ali i potraga za duhom", rekao je Dino.

Dino se bavi raznim modifikacijama tijela, ali jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji će vam omogućiti da visite na suspenzijama, što je oblik takozvanog ‘body-playa‘ u kojem osoba visi sa kukica koje su joj postavljene po tijelu. Teško je zamisliti kako je moguće uživati u nečemu što izgleda toliko bolno, stoga je Dino objasnio odakle mu ta ideja i na koji način to bolno iskustvo postaje katarzično. Sve je počelo kad je pogledao dokumentarac o tjelesnim modifikacijama i suspenzijama koje potiču još iz davnina.


"Suspenzije vuku korjene iz više drevnih plemena. Na prostoru Sjeverne Amerike, pleme Mandan, prije više hiljada godina, koristilo ih je kao ritual inicijacije, prelaska dječaka u muškarca. Ritual se zvao O Kee Pa i kretao je sa postom koji je trajao četiri dana, a peti dan se radila suspenzija. Članovi plemena opisuju ceremoniju kao upoznavanje boga jer doživljavaju vantjelesna iskustva. Takođe, u Indiji se na Hindu festivalu Charak Puja kroz suspenzije slavio bog Shiva. One su imale značaj prinošenja žrtve, otpuštanja očaja i patnje stare godine te prelazak u novu godinu sa novom energijom. Radile su se na pun mjesec kada su energije otpuštanja i promjene jako intenzivne."

"Za mene, mislim da je od samog početka prijatno. Volim čitav proces od početka do kraja, samo njegov intenzitet. Znate, suspenzija, iako je malo gruba, ali, volim je. Dobijaš taj intenzivan osjećaj samo od toga. I onda imaš taj trenutak u kojem samo čekaš da se popneš. A onda je to sam po sebi još jedan intenzivan trenutak. Onda je stvarno podizanje suptilno. Danas je bilo divno", izjavila je Maja, učesnica festivala.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.