Poštovati odredbe sporazuma

Evropska unija upozorila Prištinu i Tiranu

  • 22.09.2018. 09:02

Priština i Tirana su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

Na to upozorava portparolka EK Maja Kocijančić.

"I Kosovo i Albanija su se obavezali na korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz EU Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim”, poručila je Kocijančić. 

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, povodom poziva direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ”otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, Kocijančić kaže da EU obično ”ne komentariše komentare”, ali i istakla da je u "trenutku kada predsjednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbjeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije". 

”Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, je kompleksan i težak proces, a dvema stranama je potrebno prostora za diskusije i miran atmosfera gdje će mudrost i liderstvo preovladati”, poručila je Kocijančić. 

Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balknu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju mirgacija, upravljanja granicama i bezbjednosti. 

Napomenula je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbijediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak. 

Dodala je da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u cijelom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom. 

”Naši zajednički napori sa svim prtnertima na Zapadnom Balkanu i dobra saradnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbjeđivanje uslova za bezbijedni i funkcionalan bezvizni režim su na snazi i od ključne su važnosti za EU”, zaključila je Kocijančić.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.