Hrvatska

Dok je premijer pričao, poslanici lupanjem oštetili klupe

  • Izvor: Indeks
  • 25.10.2023. 22:22

Lupanje pločicama opozicionih poslanika za vrijeme godišnjeg izvještaja premijera Andreja Plenkovića o radu vlade ostavilo je vidljiva oštećenja na klupama.

Opozicija je u utorak jednosatni premijerov govor u Parlamentu popratila snažnim lupanjem po klupama, nezadovoljni što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njihovu namjeru da stalnim zahtjevima za pauzama razvuče vrijeme do premijerovog izvještaja.

Reiner, kako je pokazao snimak iz Parlamenta, nije dao riječ Marijanu Pavličeku iz Suverenista iako se na displeju vidjelo da je on na redu da govori. Umjesto toga, Reiner je dao riječ Plenkoviću. Tada je uslijedila pobuna opozicije. 

"Pregledom klupa ustanovljena je šteta u vidu ogrebotina, manjih i većih udubljenja", saopštila je Služba za medije hrvatskog Parlamenta.

Iz Parlamenta su poslali spisak poslanika koje okrivljuju da su plastičnim pločicama oštetili klupe, na popisu su čak i neki koji nisu bili na sjednici.

Iz sabora, međutim, nisu objasnili na koji su način utvrdili da su oštećenja nastala baš od lupkanja plastičnim pločicama i jesu li provjerili ima li sličnih oštećenja na klupama i ondje, gdje se juče nije lupkalo.

Međutim, iz Parlamenta su svejedno poimence nabrojali poslanike na čijim je mjestima, kako tvrde, lupkanjem oštećen inventar.

"Šteta je utvrđena na mjestima gdje sjede: Krešo Beljak, Sandra Benčić, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Domagoj Hajduković, Ivana Kekin, Marin Miletić, Anka Mrak Taritaš, Romana Nikolić, Dalija Orešković, Božo Petrov, Marijana Puljak, Sanja Radolović, Nino Raspudić i Urša Raukar Gamulin", navode iz Parlamenta. 

Inače, zanimljivo je i to što su na popisu i neki poslanici koji juče nisu bili na sjednici. 

Plenković se sinoć zabrinuo za inventar, parlamentarne službe odmah išle popisati oštećenja.

"Dosad nismo zabilježili slučaj počinjenja materijalne štete na saborskoj imovini u ovom obliku i na ovaj način od strane poslanika, a kako saborske službe nisu u mogućnosti načiniti samostalnu procjenu štete, za to će biti potrebna profesionalna procjena, nakon koje će se pristupiti popravku u skladu s preporukama struke", izvijestila je parlamentarna Služba za medije.

Hrvatski Parlament u proteklih 30 godina bio je mjesto različitih akcija i performansa kojima su zastupnici nastojali skrenuti pažnju na svoje nastupe, donosili su različite rekvizite, okupirali govornicu i slično, ali jednosatno lupanje po klupama dok se premijer obraća Parlamentu dosad nije zabilježeno. Riječ je o praksi koja itekako postoji u parlamentima u zapadnim demokratijama. 

(Izvor/Foto: Indeks)

Pratite nas i putem Vibera