Njegova svetost

Doček patrijarha Porfirija u Crnoj Gori

  • Izvor: Agencije
  • 26.07.2024. 19:29

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u nedjelju će u selu Velika kod Plava služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih, a sutra će za njega biti organizovan svečani doček u manastiru Đurđevi Stupovi kod Berana.

Patrijarh Porfirije biće svečano dočekan sutra u 19.30 časova.

Liturgija u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite počeće u nedjelju u 9.00 časova, najavljeno je iz Еparhije budimljansko-nikšićke.

Iz SPC je saopšteno da je Velika, kao najstradalnije selo u Gornjem Polimlju, postala mjestom sabornog pominjanja svih gornjepolimskih žrtava postradalih od naci-fašista tokom Drugog svjetskog rata.

"Potomci žrtava, u znak molitvenog sjećanja na mučeništvo predaka, počeli su gradnju Crkve Svetih Kirika i Julite 28. jula 1994. godine, kada je temelje hrama osveštao blažene uspomene mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Završenu crkvu su osveštali 28. jula 2001. godine mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije", navodi se u saopštenju SPC.

Genocid u selu Velika u opštini Plav počinile su nacističke vojne formacije i SS trupe "Skenderbeg" u drugoj polovini 1944. godine, pred kraj rata.

Novija istraživanja pokazuju da je tada stradalo više od 500 civila, od kojih više od 100 djece.

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 ATV Specijal: Crna Gora

    ''Zašto se politička situacija ne smiruje u Crnoj Gori? Zašto su Crnogorci dali zeleno svjetlo za rezoluciju u Srebrenici? Kome smeta Rezolucija o genocidu u Jasenovcu? Čija je današnja Crna Gora?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 23:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 23:20 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)