Direktorica objasnila

Dječiji dom više ne prima korišćenu odjeću - evo zašto

  • Izvor: Agencije
  • 21.11.2023. 19:07

Dječji dom Nazorova u Zagrebu više neće primati korišćenu odjeću. Inicijativa za edukaciju o posvajanju i usvajanju “Moram vam nešto reći” je na svom službenom Instagram profilu objavila pojašnjenje odluke direktora dječijeg doma Jasne Kelave.

“‘Najviše mrzim kad nam ljudi donesu staru odjeću, očekuju od nas zahvalnost za dobročinstvo, sažalijevaju nas, a ja se osjećam poniženo i jadno, sramim se svoje situacije’ - nikada neću zaboraviti riječi jedne djevojčice, dobre učenice srednje ekonomske, kasnije i studenta, od prije 15 godina, kad sam je pitala šta joj najviše smeta u domu. Do tada sam i ja mislila kako nam polovna odjeća koristi”, rekla je direktorica.

Kelava je pojasnila da su ovu odluku donijeli nakon višegodišnjeg iskustva primanja korišćene robe. Kaže da polovnu robu sada primaju samo za malu djecu isključivo ako je čista i u veoma dobrom stanju ili potpuno nova. Za stariju djecu primaju samo novu odjeću i obuću.

Čak 80 odsto stvari bilo je neiskoristivo

“Djecu koja su svjesna svojih teških životnih početaka i koja moraju odrastati van svojih porodica ne želimo dodatno rastuživati poklanjanjem nečega što ne žele i što je nažalost vrlo često nenosivo i neuredno”, kaže.

Ona je dodala da, ako neko želi toj djeci pomoći i uljepšati im praznike, može im kupiti nove stvari ili poklon bon.

"Ono što bi dao i vlastitom djetetu, da sami sebi kupe ono što žele. Školarcima mogu sponzorisati i dodatni džeparac od 40 do 70 evra mjesečno”, dodala je ravnateljica.

Preminuo heroj sa Košara Aleksandar Ćirić

Preminuo heroj sa Košara Aleksandar Ćirić

Ona ističe da su ih dosadašnja iskustva naučila da je čak 80 odsto stvari bilo neiskoristivo, staro, prljavo i nenosivo. 

“Imali smo problema sa zbrinjavanjem te nenosive robe. Zahvaljujemo svima koji na razne načine pomažu djeci, želimo da ih doživljavaju kao svoju drugu djecu, oni ne trebaju naša sažaljenja, već podršku i šanse da imaju koliko-toliko normalan i ispunjen život”, rekla je Kelava, prenosi Telegram.hr.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: