Hrvatska

Darku Horvatu mjesec dana pritvora

  • Izvor: Agencije
  • 19.02.2022. 21:04

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je mjesec dana pritvora hrvatskom ministru građevinarstva Darku Horvatu, na prijedlog Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/.

Horvat je prethodno ispitan u USKOK-u.

Predstavnik USKOK-a rekao je da je djelimično prihvaćen prijedlog USKOK-a po osnovu opasnosti od uticaja na svjedoke.

"Naš prijedlog je išao u pravcu dvije osnove, opasnost od ponavljanja krivičnog djela koja u međuvremenu nije prihvaćena zbog toga što je došlo do ostavke. Što se tiče svjedoka koje smo mi predložili za ispitivanje djelimično je prihvaćen naš prijedlog u odnosu na samo tri svjedoka. Još ćemo razmotriti možemo li uložiti žalbu na takvu odluku jer je istražni zatvor određen u trajanju od jednog mjeseca", rekao je predstavnik USKOK-a.

On je istakao da smatraju da će im to biti dovoljno da ispitaju sve svjedoke.

Horvatov advokat Vladimir Terešak rekao je novinarima da je njegov branjenik više od sat vremena iznosio odbranu i odgovarao na sva pitanja, a očigledno da se ne smatra krivim.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razriješio je ministra građevinarstva Darka Horvata koji je danas uhapšen u akciji USKOK-a zbog zloupotrebe položaja.

Portparol Vlade potvrdio je da je Plenković smijenio Horvata na lični zahtjev.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala donijela je rješenje o sprovođenju istrage protiv šest hrvatskih državljana zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a Županijskom sudu u Zagrebu predložila je da jednom osumnjičenom odredi istražni zatvor.