Avantura

Crnogorski odbojkaš ukrao klupski mini-bus da pobjegne iz Ukrajine

  • Izvor: Avaz
  • 02.03.2022. 14:28

Crnogorskog odbojkaša Rajka Strugara početak rata je zatekao u Poltavi, gradu koji se nalazi na putu između Kijeva i Harkova, kao člana kluba Rešetilovka. Danas je Strugar u Budvi, sa porodicom i na sigurnom, nakon drame koju je preživio spašavajući se iz užasa koji je zahvatio Ukrajinu.

Odjednom je nastao haos

Prije dva dana je uspio da izađe iz zemlje, vozeći ukradeni klupski mini-bus okolnim putevima do granice, strahujući i šta se događa sa njegovim ocem, koji je ušao u Ukrajinu kako bi pomogao sinu da se spasi. Ovo je njegova priča...

- Sve je u Poltavi bilo uobičajeno, život se odvijao normalno, mi smo trenirali i igrali. Znalo se, naravno, da se nešto događa, ali pričalo se o tome sporadično, onako uz kafu – Putin rekao ovo, Putin rekao ono... Ali, niko nije vjerovao šta slijedi. Ja sam desetak dana prije početka rata bio u Crnoj Gori da produžim vizu za boravak u Ukrajini i vratio se... - rekao jeStrugar za „Vijesti“.

Odjednom, nastao je haos...

- Nas trojica stranaca smjestili smo se u bunker, zapravo u podrum. Tražili smo pomoć od menadžera kluba da izađemo iz zemlje, razgovarali smo s njim, ali dobili smo veoma neodređene odgovore – kako ćete, gdje ćete, možda su putevi zatvoreni... Htjeli smo da platimo koliko treba i kome god samo da se prebacimo do granice, ali ništa, nismo naišli na razumijevanje.

Tada mu je na pamet pala „luda“ ideja.

- Ispred zgrade je bio parkiran klupski mini-bus, makar četiri-pet dana je bio tu, niko ga nije koristio. Tokom dvije večeri u podrumu napravio sam plan puta, rekao sam mom saigraču Bjelorusu Kirilu Krsnevskom – ’ja idem mini-busom, s tobom ili bez tebe i ne osvrćem se’. On je bio skeptičan, ali u subotu ujutro rano, kada sam se probudio, on je bio već spreman. Upalili smo vozilo i krenuli.

Dva sata kasnije dok su išli ka moldavskoj granici, ne znajući šta ih čeka u putu, dobili su poruku da su prijavljeni za krađu mini-busa.

- Ljudi iz kluba su vidjeli da nema vozila i raširili vijest na društvenim mrežama, sa našim fotografijama, da smo ukrali mini-bus, da mole svakoga ko nas vidi da nas zaustavi, ali su to objasnili brigom za našu bezbjednost. Istovremeno, prijavili su nas i policiji. Znam da to što sam uradio može da se tumači i ovako i onako, ali to je bilo jedino rješenje u tom momentu, jer drugog rješenja nisam imao, osim da čekam nešto, nekoga... A, nije bilo vrijeme za čekanje, već za akciju. Poltava je na auto-putu koji vodi od Harkova do Kijeva, dobro se, nažalost, zna kakve se borbe vode oko tih gradova i koliko je put između njih važan. Također, klub ima još vozila, a ovo niko nije danima koristio... - rekao je Strugar.

Tagovi: