Еlektronska sjednica

Crna Gora: Usvojeni amandmani na Rezoluciju o Srebrenici, u ponedjeljak idu predlagaču

  • Izvor: SRNA
  • 11.05.2024. 21:18

Vlada Crne Gore je na elektronskoj sjednici usvojila prijedlog amandmana na rezoluciju o Srebrenici u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Ministarstvu spoljnih poslova je naloženo da u ponedjeljak, 13. maja, pošalje amandmane predlagaču, prenose crnogorski mediji.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici radi postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv Republike Srpske.

Na sjednici Vlade nije bilo rasprave o rezoluciji.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju o Srebrenici da bi sačuvala dostojanstvo.

Mitropolit je rekao da je priča o genocidu u Srebrenici neodrživa i opasna, dodajući da je pogrešno i opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.