Hrvatska

Cijeli razred se ispisao iz osnovne škole, ostao samo jedan učenik

  • Izvor: Agencije
  • 08.09.2024. 18:31

Skoro cijeli jedan razred u zagrebačkoj osnovnoj školi ovoga se ljeta ispisao iz škole, a samo jedan učenik kreće u 4. razred.

Na taj su potez roditelji bili primorani nakon što su mjesecima apelovali na sve institucije da im pomognu riješiti uznemirujuće i nasilne situacije koju su njihova djeca doživljavala u razredu od jednog učenika.

Njihova će djeca 4. razred početi razdvojena u više drugih škola, a najgore je, ističe njihov advokat, što su svugdje naišli na zid šutnje; službene odgovore na molbe i pozive za pomoć - nikad nisu dobili.

"Tražili smo i od škole i od Gradske kancelarije za obrazovanje i od Ministarstva informaciju na koji način se planira provoditi nastava u novoj školskoj godini. Međutim, do danas mi nikakvu informaciju nismo dobili. Da se formira nekakav tim, da se pokuša, to su devetogodišnjaci i desetogodišnjaci, pomoći toj djeci u situaciji koja se dogodila, za koju oni ni na koji način nisu krivi niti odgovorni. Međutim, ništa od toga se nije desilo“, rekla je je advokatica Ana-Marija Vegar.

"Ono što me žalosti i brine je da u ovom konkretnom slučaju problem nije razriješen. Prema informacijama koje su mi dostupne, u ponedjeljak će se održati sastanak u nadležnom ministarstvu, na kojem će biti prisutni svi učesnici i nadam se da će se postići dogovor, odnosno da će se ovakva situacija konačno razriješiti“, rekla je pravobranitelj za djecu Helenca Pirnat Dragičević za Hrvatski radio, prenosi Vijesti.ba.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: