Rekacije na zabranu ulaska muzičarima u Crnu Goru

Amfilohije: Jadna je država koja se plaši pjesnika

  • 23.02.2020. 15:37

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je jadna država koja se plaši pjesnika.

Mitropolit Amfilohije je, povodom zabrane članovima benda "Beogradski sindikat" da uđu u Crnu Goru, rekao da su oni u svojoj pjesmi ponovoili testament i himnu kralja Nikole.

On je podsjetio da se ista Crna Gora uplašila i od pjesnika Matije Bećkovića, za kojeg je rekao da je najveći pjesnik poslije Njegoša u Crnoj Gori.

"On je opasan po svojim pjesmama. Niko tako nije napisao veličanstvene pjesme o Crnoj Gori kao Matija Bećković, jeste izrazio i tugu svoju zbog Crne Gore koja je bila i koja nestaje. To je tačno, to je činjenica, ali sve što je napisao je istina", rekao je vladika Amfilohije.

Mitroplit je ukazao da su oni koji zabranjuju pjesnicima ulazak u Crnu Goru potomci onih koji su srušili Crkvu Svetoga Petra Cetinjskoga na Lovćenu, oskrnavili mošti Svetoga Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca i uhapsili ga.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je sagrađena na bogoljublju i bratoljublju i ne može nestati.

Mitropolit Amfilohije odlikovao je "Beogradski sindikat" likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca za nadahnute pjesme, revnost i brigu za majku Crkvu i sastradalnu ljubav, posvjedočenu kroz pjesme "Dogodine u Prizrenu" i "Sviće zora".

Gramatu i orden je u manastiru Miholjska Prevlaka kod Tivta, u ime grupe primio Aleksandar Protić – jedini član koji je uspio da uđe u Crnu Goru jer su tri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćeni sa graničnog prelaza Dobrakovo i podgoričkog aerodroma, zbog "nacionalne bezbjednosti".

Protić je zahvalio za nagradu, te istakao kako mu je drago što je danas sa braćom u Crnoj Gori, ali da žali zbog odsutnosti ostalih članova.

On je istakao da sve što se posljednjih dana dešava u Crnoj Gori svima njima daje veliku vjeru i nadu.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program