Kandidat za odbornika

Batar: Razvoj ruralnih područja kao ključ za održivu budućnost Banjaluke u procesu evrointegracija

  • Izvor: ATV
  • 27.09.2024. 13:47

Dragomir Batar, kandidat za odbornika Skupštine grada Banjaluka na listi SNSD-Milorad Dodik, ističe značaj ruralnih područja za razvoj modernih gradova u Еvropskoj uniji i kako Banjaluka može ostvariti benefit iz procesa evrointegracija kroz bližu saradnju sa svojim selima.

„Ruralna područja širom Еvrope igraju važnu ulogu u održivom razvoju, očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa, ali i kao pokretač razvoja poljoprivrede, turizma i malog preduzetništva,“ naglašava Batar. „Uz podršku i adekvatnu strategiju, i naša banjalučka sela mogu postati moderni centri inovacija, održive poljoprivrede i ruralnog turizma, kao što je to slučaj u mnogim evropskim državama.“

Еvropska unija pruža značajne mogućnosti za finansiranje projekata u ruralnim područjima, kroz fondove i programe koji su osmišljeni da podstaknu razvoj infrastrukture, zaštitu životne sredine i unapređenje kvaliteta života. Batar ističe da Banjaluka treba aktivno da učestvuje u ovim procesima kako bi ostvarila koristi od predstojećih integracija.

Šobot: Otvorićemo školu na Paprikovcu

Šobot: Otvorićemo školu na Paprikovcu

„Uspješni primjeri iz ЕU pokazuju da su gradovi koji se oslanjaju na svoja ruralna područja bolje pozicionirani za budućnost. Banja Luka može da ostvari značajan benefit ako fokusiramo naše napore na jačanje saradnje između grada i sela, sa ciljem privlačenja investicija, ali i stvaranja novih radnih mjesta u oblasti održive poljoprivrede i turizma“, dodaje Batar.

Kao odbornik, Batar će se zalagati za razvoj infrastrukture u ruralnim područjima Banje Luke, posebno u oblasti modernizacije puteva, pristupa čistoj vodi i novim tehnologijama, što će omogućiti brži razvoj i bolju povezanost sa gradom. „Želim da banjalučka sela postanu nezaobilazni partneri u razvoju grada, da njihovi stanovnici imaju jednake šanse kao i građani urbanih sredina, što je u skladu sa evropskim standardima“, ističe on.

„Banja Luka ima ogroman potencijal da se pozicionira kao jedan od vodećih gradova u regionu u procesu evrointegracija, ali samo ako iskoristimo sve svoje resurse, uključujući i naša sela“, zaključuje Batar.

Pratite nas i putem Vibera