Banjaluka

Amidžić i Šobot: Saradnjom republičkih i lokalnih vlasti do lakše kupovine prve nekretnine

  • 28.09.2024. 14:05

Dobrom saradnjom republičkih i lokalnih vlasti realizacija inicijative, koja bi trebala biti zakonski uređena, o povratu PDV-a na kupovinu prve nekretnine bila bi veoma efikasna, poručili su danas generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić i kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot.

Amidžić je istakao da je za Republiku Srpsku veoma važno da kroz ovakav sistemski zakon pomognu svima koji kupuju prvu nekretninu, ali i podignu nivo privredne aktivnosti u oblasti visokogradnje i na taj način obezbijede stabilnost tog sektora i punjenja javnih finansija i fondova.

"Ako je osnovna cijena stana od 40 metara kvadratnih 100.00 KM, olakšice ili ono čega će se Republika odreći je 17.000 KM", rekao je Amidžić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šobot je dodao da njegov program podrazumijeva i dodatne olakšice u ovom segmentu poput ukidanja rente za one građane koji su ostvarili pravo na povrat PDV-a za kupovinu prve nekretnine.

"Povrat na kupovinu prve nekretnine biće u prosjeku oko 2.500 KM i to je još jedna od mjera kojima će grad pomoći stambeno zbrinjavanje mladih. Pored mjera koje planiramo u zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta, mislim da je ovo korisna stvar da zadržimo mlade ljude", rekao je Šobot.

On je istakao da će se sistemski pristupiti i rješavanju problema penzionera, prije svega radiće se na izradi socijalne karte, te će Banjaluka davati subvencije za nabavku lijekova za koje troškove ne snosi Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

"Naše opredijeljenje je da se moraju povećati plate u Gradskoj upravi, jer troškovi života rastu, a plate i primanja su ostala na istom nivou. Opredjeljenje je da idemo u pravcu povećanja plata u skladu sa finansijskim mogućnostima grada", najavio je Šobot.

On je dodao da će se prioritetno baviti finansijskom konsolidacijom grada, ali i rješavanjem egzistencijalnih pitanja urbane i seoske sredine, poput vodosnabdijevanja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.