Selektor košarkaške reprezentacije

Pešić: Dosadni ste sa Jokićem

  • Izvor: Novosti.rs
  • 02.05.2024. 09:08

Hoće li Nikola Jokić igrati za Srbiju na Olimpijskim igrama? Snimak FIBA dao je nadu navijačima, ali još uvijek nema zvanične potvrde. Uostalom, Denver se bori za novu titulu u NBA ligi i srpski centar je glavna zvijezda tima. Kada će se i to znati, to još uvijek ne zna ni selektor Svetislav Pešić.

I sam je priznao da je dobio previše istih pitanja, upravo o Nikoli i "orlovima". "Javno mnjenje i vas medije najviše zanima hoće li Jokić da igra. Već ste dosadni sa tim. Naravno da je važno ko će da igra. Možeš planove da praviš, ali moraš da imaš argumente, a najvažniji argumenti su igrači sposobni da ulože svu mentalnu i fizičku snagu i da budu zdravi. Većina liga završava se u trećoj nedjelji juna. Ako Denver ode u finale igraće negdje do 20. juna, mi pripreme počinjemo 17. juna. Rezultati se traže, automatizam ne postoji. Kažeš šta želiš i stigneš do cilja, moraš da se pripremiš", rekao je Pešić za "Večernje novosti".

Uslijedilo je i pitanje da li postoji "plan B" u tom slučaju. "Nema plana B. Sa Jokićem je drugačiji plan i napada i odbrane. Međutim, treneri su na sve spremni, ništa ne smije da ih iznenadi."

Dobra vijest je da će Vasilije Micić biti tu i da je u dobroj formi poslije dobrih partija u dresu Šarlota. "Donio je logičnu odluku, ne zbog toga što je bio prvak Еvrope i otišao da vidi malo kako je u NBA. To su izazovi koji privlače vrhunske košarkaše, sve je postigao ogromnim radom i požrtvovanjem. Svi klubovi za koje je igrao pomogli su mu da talenat pretvori u kvalitet, neki više, neki manje. Čim je dobio minute, pokazao je da može ravnopravno da igra sa NBA igračima."

Amerikanci, koji će Olimpijadu početi duelom sa Srbijom, već su objavili spisak igrača. Pešić još uvijek nije. "Oni mogu, jer se kod njih sve zna, kad se završava ligaški dio sezone, prva, druga runda plej-ofa, finale... Kod nas se ništa ne zna i ne možemo da pravimo konačan izbor, jer ne zavisi samo od nas. Primera radi KLS je donijela odluku da posljednja utakmica bude 17. juna, na dan kada mi počinjemo pripreme. Svima su puna usta reprezentacije, deklarativna podrška postoji, suštinska apsolutno ne postoji."

Za kraj je upitan i da li postoje razgovori o produžetku ugovora poslije Igara. "Nema razgovora u ovom trenutku, prije donošenja bilo kakve odluke razgovaraću sa odgovornima u Savezu. Ispred mene je samo Pariz, ne znam šta ću da radim poslije Olimpijskih igara. Nisam rekao da se u Parizu završava selektorska misija. To što pišu da idem ovdje ili ondje... Moram prvo da vidim šta ću sam sa sobom, donijeću odluku na vrijeme. Ne izbjegavam odgovor, jer ni sam ne znam šta bih želio. Vjerovatn ozbog toga što mi je fokus sada samo na Olimpijskim igrama", zaključio je Pešić.

(Novosti)

Pratite nas i putem Vibera