NBA

Jokiću na Vidovdan 2015. prorekao sudbinu! Ljudi u šoku šta je napisao, niko nije znao

  • Izvor: Mondo.rs
  • 28.04.2024. 14:48

Srpski košarkaš Nikola Jokić na putu je da treći put u karijeri osvoji MVP priznanje, po čemu bi ušao u odabrano društvo. Više su osvajali samo Karim Abdul-Džabar (6), Bil Rasel i Majkl Džordan (5), Vilt Čemberlen i Lebron Džejms (4), a s obzirom na to da Jokić ima samo 29 godina, i dalje postoji teorijska šansa da će i neke od njih nadmašiti.

A, da li je to iko očekivao? Jokić je relativno kasno počeo da se bavi košarkom, imao je problema sa kilažom, a potom je kao tek 41. pik izabran na NBA draftu. Njegov agent Miško Ražnatović otvoreno je priznao da je vjerovao u Jokića, ali da nije mogao ni da pomisli da će postati toliko dominantan, istog stava bio je i njegov prvi trener Dejan Milojević, dok se ni u Denveru nisu baš busali u grudi otvoreno priznavši da su imali sreće. Međutim, postoji jedna osoba koja je vjerovala...

Barkli čistio pod Lejkersima nakon nove pobjede Jokića i ekipe

Barkli čistio pod Lejkersima nakon nove pobjede Jokića i ekipe

U pitanju je jedan navijač Nagetsa koji je na svom Tviteru, sada već davnog 28. juna 2015. godine najavio Jokića kao "sljedeću veliku stvar u NBA". 

Bilo je to na Vidovdan prije devet godina, nakon što je saopšteno da Jokić dolazi u NBA ligu. Izabran je 2014. godine kao 41. pik, a nakon još jedne uspješne sezone u Megi odlučio je da se bori u Denveru za mjesto u rosteru. I dok su svi "tipovali" da Jokić zbog svojih očiglednih atletskih nedostataka ne može da se nosi sa mnogo moćnijim igračima u NBA, navijač je imao viziju.

"Javno se obraćam NBA ligi: Nikola Jokić dolazi ove godine, izabrali su ga Nagetsi kao 41. pika 2014. godine. Dominiraće nad svime što imate i smejaće se", napisao je korisnik koji na Tviteru ima "nik" @donyatesnba. Pogledajte i sami!

Zašto je to tvrdio pomenuti navijač? 

"On je vjerovatno najbolji visoki dodavač svih vremena, isto tako može dobro da igra odbranu, može da šutira trojke... Mogao bi da bude nevjerovatan", pisao je tog istog dana 2015. godine korisnik Tvitera čiju su prognozu potom godinama kasnije otkrili drugi. Upitali su ga kako je znao, a objasnio je da je zbog toga što je pratio njegovu statistiku i vodio se time da je priča o "atleticizmu u NBA preduvana".

"Kako sam znao? Zato što sam apsolutni štreber kada je analitika u pitanju. Tako visoki igrači nemaju odnos šest asistencija na dvije izgubnjene lopte sa 17 godina. Onda sam pogledao utakmicu-dvije da vidim da li je statistika tačna i odmah je bilo jasno koliko je njegova ofanzivna igra napredna", dodao je navijač.

Nakon prve solidne sezone u NBA ligi, kada je prosječno postizao 10 poena i bilježio sedam skokova po meču, Jokić je u drugoj imao problema jer je "uparen" sa Nurkićem. Tada je bilo jasno da Nagetsi moraju da se odluče samo za jednoga, a ispostavilo se da su izabrali Jokića koji je već te sezone bilježio monstruozne brojke za "klinca" - 16,7 poena, 9,8 skokova i 4,9 asistencija. To je gazda Krenke ovako objasnio...


"Priča je veoma smiješna, ako ti neko kaže da je znao tada, laže. Sjećam se da sam sjedio sa Timom Konelijem i Arturasom Karnišovasom i da su mi rekli da ima jedan momak kog treba da pogledam. Rekli su mi da želi da ostane još godinu dana u Еvropi. Mi smo htjeli što više mladih igrača. Pitao sam ih zašto želi da ostane, objasnili su mi da je to najbolje za njegov razvoj. Pokazali su mi snimak, nosio je dres u nekoj roze boji, nije mogao da skoči uopšte, ali je hvatao loptu tako lako, bilo je vidljivo da mu je košarkaši IQ veći od svih. Došao je u ljeto 2015. godine. Moj otac ima sjajne priče iz tog perioda, da je Nikola bio u teretani sa svojom braćom. Promijenio je dijetu, ishranu. Tada smo imali i Nurkića tu i nismo mogli da odlučimo šta da radimo sa njima dvojicom, obojica su bili talentovani centri sa odličnim veštinama", ispričao je u podkastu kod Majkla Portera Džuniora prije samo nekoliko nedjelja.

"Liga je išla u tom smjeru niže petorke, sa šuterima sa svih strana, bilo je još ekstremnije nego sad. Svi su preko noći htjeli da budu Voriorsi. Nismo mogli da igramo sa Jokićem i Nurkićem u isto vrijeme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo da stanemo, razmislimo i da donesemo odluku. Poslije Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada da moramo da izaberemo. Obojica su startni centri."

Odluka je kaže bila teška, ali zapravo i nije - pošto je sve ukazivalo da će Jokić biti bolji igrač od Nurkića. To je navijač znao i prije gazde Denvera: "Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja. Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo 'igrač A' i 'igrač B' i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dvije godine stariji. Mogli ste jasno da vidite da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada 'Okej, pokušaću da pogodim i da kažem da je igrač B' Nikola' i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio, to je Leri Bird. Aha..."

"Tada smo se svi pogledali... Kada pričaš sa ljubiteljima košarke, način na koji on igra, to se ne vidi golim oko. Kada gledaš neki duži period i kada vidiš kako utiče na igru, onda se sve vidi. To je bilo u prvoj nedjelji decembra, rekao sam Timu tada da se nikada neću miješati u posao trenera i da neću birati ko igra, ko ne, ali da ako već moramo da biramo između njih dvojice, da stavi Nikolu u tim. Nekoliko večeri kasnije je Jokić zaigrao u startnoj petorci i nikada više nije izašao iz petorke", zaključio je gazda.

Već u sezoni 2017-18, bilo je jasno da je Jokić glavni igrač u ekipi i tada je već počeo da bilježi i tripl-dablove koji su zapanjili čitavu planetu. Visoki igrač koji kreira poput plejmejkera, unikat kakav NBA liga nije vidjela, pa je od tada naš Jokić ispisao mnogobrojke rekorde najjačeg košarkaškog takmičenja. Kao logična posljedica njegovih igara došle su dvije uzastopne MVP titule 2021. i 2022. godine, da bi u 2023. ostao bez het-trika zbog Džoela Еmbida.

Mnogi i dalje smatraju da je to bilo nepravedno, ali nije smetalo Jokiću jer je te sezone sa Denverom postao šampin, prvi put u istoriji te franšize. Sada ide ka trećem MVP priznanju nakon sezone u kojoj je opet dominirao, ali za njega je još bitnije da opet na svoju ruku stavi šampionski prsten. Trenutno, Jokić je na pobjedu daleko od polufinala Zapada.

(Mondo)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.