Odlazi kao pobjednik

FIBA se poklonila Pešiću

  • 12.09.2024. 15:30

FIBA je posvetila tekst Svetislavu Pešiću, sada bivšem selektoru Srbije koji je na klupi nacionalnog tima ostavio dubok trag.

Nakon osvajanja bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, košarkaška reprezentacija Srbije kreće u nastavak kvalifikacija za Еvropsko prvenstvo 2025. i to s novim selektorom.

Svetislav Pešić, jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji srpske i svjetske košarke, okončao je svoj mandat na čelu “orlova” po isteku ugovora.

Pešić više nije selektor Srbije!

Pešić više nije selektor Srbije!

Svjetska košarkaška federacija FIBA posvetila je poseban tekst Pešiću, ističući ga kao jednog od najvećih trenera svih vremena.

U svom pregledu njegove karijere, FIBA podsjeća na to da je Pešić s Njemačkom osvojio Еvrobasket 1993. godine, dok je s Jugoslavijom osvojio evropsku titulu 2001. godine i Svjetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu, gdje je u četvrtfinalu pobijedio SAD, što je bio prvi put da je ekipa sastavljena od NBA zvijezda eliminisana u nokaut fazi.

– Pešić je jedan od najvećih trenera svih vremena – navodi FIBA, koja se potom osvrnula i na period nakon Pešićeve prve ere, kada je reprezentaciju Srbije preuzeo Igor Kokoškov, bilježeći peto mjesto na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, ali bez plasmana na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Oglasio se Pešić nakon vijesti da više nije selektor Srbije

Oglasio se Pešić nakon vijesti da više nije selektor Srbije

Kada se Pešić vratio na klupu Srbije, poveo je ekipu na Еvrobasket 2022, osvojio i srebro na Svjetskom prvenstvu u Manili, a potom i bronzu u Parizu.

FIBA ističe i da je Pešić od 2020. godine član njihove Kuće slavnih, podsjećajući na njegovu dugu trenersku karijeru koja je počela još 1984. godine kada je radio s mlađim selekcijama Jugoslavije.

– Pešić ostavlja Srbiju u dobroj situaciji i napušta međunarodnu košarku kao pobjednik – zaključuje FIBA.

Pratite nas i putem Vibera