Istraga u toku

Zbog napada na Vladimira Kovačeviće više od 20 saslušanih, pronađeni dokazi

  • 28.08.2018. 19:04

Saslušano je više od 20 lica. Pronađeni su i dokazi - saopšteno je iz policije. Okružno javno tužilaštvo potvrđuje da je napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića okvalifikovan kao pokušaj ubistva.

"U dosadašnjoj istrazi saslušano je više od dvadeset lica, preduzimaju se mjere na utvrđivanju alibija i provjeravaju se informacije do kojih se dolazi u operativnom radu, a pronađeni su i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku", saopštili su iz policije.

Kovačević je napadnut u nedjelju naveče, dok se vraćao sa posla. Ispred ulaza zgrade dva maskirana lica pretukla su ga metalnim šipkama na razvlačenje. Njegovo stanje se poboljšava, ali ostaje na liječenju, saopšteno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra. 

I danas sa svih strana stižu osude napada na Kovačevića. Napad na Vladimira Kovačevića osudio je i ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, ali nakon toga je učinio upravo ono što osuđuje - obrušio se na novinare i redakcije koje mu nisu po volji.

"Sve i jedan portal u Republici Srpskoj i u BiH je prenio informaciju da je novinar pretučen i fotografiju krvave glave tog novinara, osim RTRS-a i ATV-a. Duboko u noć sam surfao po internetu i gledao, nije vas bilo", istakao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Mektić je optužio ATV i RTRS da nisu objavili vijest o napadu na Kovačevića u noći kada se desio, iako se na portalu ATV-a može brzo provjeriti da je vijest objavljena odmah po saznanju da je Kovačević pretučen. A napad na kolegu Kovačevića odmah je oštro osudio i uređivački kolegijum ATV-a, što je takođe moguće provjeriti na  našem portalu - a ministar Mektić to očito nije uradio prije nego što je iznio neistine na račun naše televizije. 

Naša televizija, takođe, je posvetila i značajan dio emisije "5 do 7" napadu na kolegu Kovačevića, u kojoj su gosti bili predstavnici novinarskih udruženja.
 
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i danas osuđuje napad na Vladimira Kovačevića.

"Ja znam da svako mora snositi svoj dio odgovornosti, mi funkcioneri, za nešto što radimo, mediji za nešto što rade, svako drugi za nešto što radi, ali rješavati stvari ili napadati nekoga fizički, apsolutno nedopustivo. Očekujem od organa da istraže, nađu i sankcionišu na odgovarajući način sve počinioce", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U znak solidarnosti sa napadnutim kolegom, novinari su se danas okupili u centru Sarajeva i Mostara. Poručili su da profesija novinara nije zločin, i da bilo kakvi napadi na novinare moraju pod hitno da prestanu. Traže da nadležni pronađu počinioce, ali i nalogodavce pokušaja ubistva.