Kantonalni sud Tuzla

Vlasnicima firme 10 godina zatvora zbog neplaćanja doprinosa i poreza na dohodak

Kantonalni sud u Tuzli nepravosnažno je osudio Munevera Novalića (67) i Mirsada Novalića (63) iz Gradačca, vlasnike Industrije modne konfenkcije ”Kula”, na deset godina zatvora zbog utaje poreza od preko osam miliona maraka.

Mirsad je osuđen na šest godina, a Munever na četiri godine zatvora.

Kako je saopštilo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli optuženima je na teret stavljeno da su obavljajući funkciju direktora, Munever kao suvlasnik, a Mirsad kao većinski vlasnik firme ”Kula” Gradačac, izbjegli plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u iznosu veće od osam miliona maraka.

Munever je optužen da je djelo počinio od početka 2013. do septembra 2014. godine, a Mirsad od oktobra 2014. do kraja 2018. godine.

”Oni su optuženi da su, svjesni da izbjegavaju plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u FBiH, davali lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa takvih obaveza”, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.

Dodaju da su optuženi, znajući da za zaposlenike u tekstilnoj industriji postoji izuzetak koji se ogleda u pogodnosti da se doprinosi i porez obračunavaju i plaćaju na umanjenu osnovicu ukoliko su za to ispunjeni zakonski uslovi, odnosno da se zaposlenicima isplaćuje najniža plata, te su s namjerom da izbjegnu plaćanje propisanih doprinosa i poreza naložili odgovornim osobama u firmi da se neto plata umanji za iznos koji će se isplatiti kroz neoporezive naknade.

”Dakle, u cilju da neto plata bude u okviru one plate koja omogućava obračun i plaćanje  doprinosa i poreza na dohodak na umanjenu osnovicu, naložoli su odgovornim licima u firmi da tako i postupaju, te su neto plate zaposlenika prikazivane  u manjim iznosima od zarađenih, a doprinosi i porez na dohodak su uplaćeni u znatno manjim iznosima od propisanih”, navode u Tužilaštvu

Dodaju da je, prema optužnici, Munever na taj način za ”Kulu” izbjegao plaćanje doprinosa u iznosu od oko 2,6 miliona maraka, a Mirsad u iznosu od oko 5,6 miliona maraka.


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?