Banjaluka

Sud novinarima zabranio prisustvo na ročištu za pritvor Marku Simiću

Osnovni sud u Banjaluci zabranio je novinarima banjalučkih redakcija prisustvo na ročištu za pritvor Marku Simiću (30) koji je uhapšen u akciji ”Nišan 3” sa 5,5 kilograma marihuane!

Nikola Gatarić, portparol Osnovnog sud u Banjaluci, kratko je saopštio da ročište nije javno, dok sudska policija novinarima nije dozvolila da uđe u sudnicu.

”Povodom Vašeg upita, da se novinaru ATV-a, bez snimatelja i kamere, omogući prisustvo na ročištu za razmatranje prijedloga za određivanje pritvora protiv osumnjičenog Marka Simića, obavještavamo Vas da se radi o  ročištu po prijedlogu za saslušanje optuženog o prijedlogu za određivanje pritvora, a koje ročište po zakonu nije javno. Predmet je u fazi provođenja istražnih radnji od strane Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, zbog čega nismo u mogućnosti dozvoliti prisustvo novinara, ali ćemo vas pismenim putem obavijestiti o ishodu navedenog ročišta”, odgovorio je Gatarić.

ATV je uputio žalbu na odluku suda da ne dozvoli prisustvo javnosti, tražeći pismeno obrazloženje te odluke, koje nam još nije dostavljeno.

Simić sproveden u Osnovni sud u Banjaluci

Simić sproveden u Osnovni sud u Banjaluci

Simptomatično da sud javnosti ne dozvoljava prisustvu na ročištu koje bi moglo da izazove pravni skandal, jer se očekuje da će Simić, zbog štrajka advokata, biti pušten na slobodu.

Naime, on je tokom saslušanja u tužilaštvu imao izabranog branioca, od koga je u međuvremenu odustao, pa mu je dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, a koji zbog štrajka advokata u Republici Srpskoj odbijaju da postupaju. 

Advokati u Republici Srpskoj štrajkuju od 1. avgusta ove godine i traže od Ministarstva pravde da im se povećaju naknade za odbrane po službenoj dužnosti i isplate zaostala dugovanja.

Advokatska komora RS je ujedno zaprijetila da će advokat koji tokom štrajka prihvati odbranu po službenoj dužnosti biti kažnjen, pa se advokati više ne usuđuju da brane po službenoj dužnosti. Istovremeno, sudovi u Srpskoj su zamoljeni da ne angažuju advokate po službenoj dužnosti.


Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.