V.D. ŠG "Romanija"

Strahinja Bašević se predao policiji

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2024. 09:05

Strahinja Bašević, vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predao se jutros policiji u Istočnom Sarajevu.

Bašević je uhapšen odmah nakon što se predao.

Sekretar Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Neven Kramer rekao je da se peto lice osumnjičeno za zloupotrebu položaja predalo jutros u pratnji advokata.

Kramer je rekao da je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja 2020. godine, te da je iskoristio vrijeme pandemije virusa korona, kao i ostala četiri lica koja su uhapšena na Sokocu.

"Oni su juče predati postupajućem tužiocu, a danas će i peto lice, koje je jutros lišeno slobode biti predato. Osumnjičeni su da su iskoristili vrijeme pandemije tako što nisu koristili Zakon o javnim nabavkama", rekao je Kramer novinarima.

Bašević je od juče bio u bjekstvu, nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo uhapsili četiri bivša i sadašnja direktora u "Šumama Republike Srpske", uključujući i Slavena Gojkovića, bivšeg direktora „Šuma Srpske“.

Pored Gojkovića, uhapšeni su Mladen Lakić, vršilac dužnosti direktora ŠG "Sjemeć" Rogatica, Janko Golijanin, bivši v. d. direktora ŠG "Visočnik" Han Pijesak i Lazo Čarkić, v. d. direktora ŠG "Panos" Višegrad.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su tokom 2020. godine zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja oštetili budžet Republike Srpske putem nezakonitog poslovanja u četiri šumska gazdinstva, te u Javnom preduzeću Šume Republike Srpske.

"Osumnjičena lica se terete da su tokom 2020. godine na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije KOVID-19, koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou“, saopšteno je juče iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.


Pratite nas i putem Vibera