Beograd

Roditelji nastradale i ranjene djece iz "Ribnikara" tuže majku i oca dječaka ubice?

  • Izvor: Kurir
  • 10.06.2023. 22:30

Roditelji ubijenih i povrijeđenih učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, spremaju tužbe protiv oca i majke dječaka (13), koji je 3. maja počinio masakr u ovoj beogradskoj školi, javlja "Kurir".

Kako navodi neimenovani, navodno dobro obaviješten izvor, roditelji žrtava već su angažovali advokate, koji pripremaju privatne tužbe.

"Neutješni roditelji žrtava iz škole na Vračaru odlučili su da potraže pravdu na sudu i tužiće roditelje dječaka koji im je nanio nezamislivu patnju", kaže izvor "Kurira" i dodaje:

"S obzirom na to da dječak koji im je usmrtio djecu nije krivično odgovoran jer u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije imao 14 godina, i njemu po zakonu ne može da se sudi, majke i očevi ubijenih i ranjenih odlučili su da sami pokrenu postupke pred sudom".

Podsjetimo, učenik sedmog razreda je kobnog jutra došao u školu naoružan očevim pištoljima i molotovljevim koktelima. Po ulasku u školsko dvorišto, a kada je već zvonilo za početak prvog časa, on je prvo pucao u školskog čuvara D. V. i ubio ga.

Potom je u holu škole i kabinetu istorije ubio devetoro đaka, dok je njih petoro ranio, kao i nastavnicu istorije.

Advokat Slavka Babić objašnjava za "Kurir" da roditelji imaju pravo da podnesu tužbu protiv roditelja maloljetnika.

"U konkretnom slučaju radi se o građanskoj parnici koja se pokreće tužbom radi naknade nematerijalne štete, koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima. Roditelji odgovaraju po principu objektivne odgovornosti - bez obzira na njihovu krivicu, koja se u ovom slučaju pretpostavlja, a odgovornosti se mogu osloboditi ako dokažu da je šteta nastala usljed više sile, da štetu nisu mogli predvidjeti ili spriječiti, što je u praksi gotovo nemoguće dokazati", rekla je advokatica.

Ona je dodala i da strana koja tuži u ovom konkretnom slučaju može da tuži i školu u kojoj se dogodio zločin.

"Postoji situacija kada maloljetnik štetu pričini kao u ovom slučaju dok se nalazio pod nadzorom škole. Škola može da se oslobodi odgovornosti ako dokaže da je nadzor nad maloljetnikom vršila na način na koji je bila obavezana", objašnjava Slavka Babić i dodaje da roditelji žrtava mogu da tuže i samog dječaka - počinioca zločina.


Majka ubice sa Vračara: Imao je samo pubertetske

Majka ubice sa Vračara: Imao je samo pubertetske "bubice"

"Dakle, porodice oštećenih naknadu nematrijalne štete usljed smrti bliskog lica mogu da traže od roditelja maloljetnika, od škole i od samog maloljetnog, pod uslovom da je sposoban za rasuđivanje, a stariji je od sedam godina", navela je.

U pritvoru i pod istragom

Inače, otac dječaka se od nemilog događaja nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo protiv opšte sigurnosti jer je, kako se sumnja, obučavao u streljani maloljetnog sina da puca i nije adekvatno obezbijedio sef u kom je držao pištolje, za koje ima dozvolu.

I majka dječaka je na udaru pravde. Naime, protiv nje je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je eventualno počinila krivično djelo zapuštanje i zanemarivanje maloljetnog lica.

Majka jedne od žrtava: Zašto ste ga obučavali u streljani?

Majka jedne od ubijenih djevojčica nedavno se na Facebooku obratila roditeljima osumnjičenog dječaka, a svoje pismo je počela riječima: "Roditeljima neliječenog dječaka".


Pisac optužen da je dječaku ubici sa Vračara inspiracija za masakr bila njegova knjiga

Pisac optužen da je dječaku ubici sa Vračara inspiracija za masakr bila njegova knjiga

"Ako nas ikad budete tražili i poželjeli da kažete: 'Molim vas oprostite, nismo znali bolje i mnogo nam je žao', znate, mi više ne vjerujemo u ovozemaljsku pravdu, ali se trudimo da vjerujemo u ljudskost i istinu. Vjerujemo da vam je dobro poznata činjenica da je naše odjeljenje 7/2 bilo izuzetno. Tragedija koja nas je zadesila je toliko strašna, bolna i nepojmljiva, da se svakodnevno borimo za udah. Misli koje će nas doživotno moriti su: 'Zašto mu niste pomogli?! Zašto ste ga obučavali u streljani i kod njega razvijali i gajili tako jezive vještine pucanja i ubijanja, dok smo mi našu djecu vodili na časove umjetnosti i sporta?!".

Ona je, obraćajujći se dječakovim roditeljima, napisala i: "Ako niste bili svjesni svoje uloge u tragediji, onda bi morali da se osvijestite".

Pratite nas i putem Vibera