Napadi na selo Zalazje

Radivoje Ostojić ponovo svjedočio na suđenju Naseru Oriću

  • 17.09.2018. 19:16

Radivoje Ostojić, svjedok u slučaju Nasera Orića, ponovio je u Sudu BiH sve što je i ranije rekao o napadima na selo Zalazje. Ponovo je saslušan na suđenju Oriću i Sabahudinu Muhiću, na prijedlog apelacionog Vijeća.

Kaže da je 12. jula 1992. godine selo napadnuto sa svih strana. On se sa nekoliko saboraca povukao u kuću  Dragana Rakića u kojoj su, svjedoči, zatekli i nekoliko ubijenih vojnika. Ubrzo je uslijedio i novi napad, kada je u kuću bačena bomba, od koje je kaže stradao još jedan njegov saborac. 

Detaljno je opisao kako je jedva izvukao živu glavu sa nekoliko vojnika, dok su u selu pripadnici Armije BiH dobijali naređenje da napadaju iz svih raspoloživih sredstava.
 
"Prebacili smo se jednom u jednu staru kuću, gdje smo bili. Ušli smo ja i Vidoje, tad nam je ubačena bomba, tad je stariji čovjek koji je bio pripadnik vojske poginuo, ja sam zadario gelere", priča Ostojić.

Nekoliko pitanja za Ostojica imao je i Naser Orić. Obraćajući se svjedoku, priznao je učestvovanje u napadu na Zalazje, ali je kaže želio da razjasni nekoliko stvari koje su smatra ostale nedorečene. 

Naredne sedmice biće saslušan i zaštićeni svjedok. Ranije je rekao kako je svojim očima gledao ubistva srpskih vojnika za koja su optuženi Orić i Sabahudin Muhić. Odbrana je pokušala diskreditovati svjedoka, tvdeći da je u više navrata davao različite izjave o zločinima nad Srbima u Podrinju. 

Tuzilac je danas ponovo pročitao optužnicu, kojom se na teret Oriću stavljaju ubistva Mitra Savića i Milutina Miloševića, ali i brutalno ubistvo sudije Slobodana Ilića.

"Naser Orić udario lijevom nogom u predjelu kuka od kojeg udaraca je Sloboddan Ilici posrnuo, nakon čega je Nasre Orić izvadio nož i udari ga u predjelu vrata, tako da ulazi čitavo sječivo noža, nakon čega on pada na koljena, nakog čega ga je Orić udario nogom, što je za posljedicu imalo smrt oštećenog Slobodana Ilića", rekao je Miroslav Janjić, tužilac.

Apelaciono Vijeće Suda BiH je ukinulo oslobadjujuću presudu, a ona koja je objavljena razlikovala se u odnosu na ono što je pročitano u sudnici. Tužilac Miroslav Janjić tražio je ponovno saslušanje svih svjedoka i u drugostepenom postupku, ali vijeće to nije dozvolilo.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?