Podignuta optužnica

Prevozili migrante od granice sa BiH do Zagreba

  • Izvor: Indeks
  • 29.09.2023. 17:27

Uskok je, nakon sprovedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv šestero krijumčara migranata koje tereti da su od granice s BiH do Zagreba prevezli najmanje 26 stranaca bez dozvole boravka u Hrvatskoj.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužilo šestoro hrvatskih državljana, od kojih su se trojica od 22. marta do 13. aprila 2023. povezali u zajedničko djelovanje s još nepoznatim muškarcem iz BiH.

Cilj im je, dodao je Uskok, bio nepripadno se okoristiti "kontinuiranim ilegalnim prevođenjem stranih državljana" kojima nije dozvoljen boravak u Hrvatskoj preko granice s BiH i njihovim daljim prvozom kroz Hrvatsku za novčanu naknadu.

Za šta su osumnjičeni?

Prva dvojica osumnjičenih navodno su sa saradnikom iz BiH dogovarali prelazak stranaca preko ilegalnih graničnih prelaza. Zatim su angažovali i ostale učesnike grupe, a svi su radili kao vozači ili tzv. prethodnice krijumčarskih grupa.

Na taj su način od granice Hrvatske i BiH do Zagreba prevezli 26 stranaca i od saradnika iz BiH preuzimali najmanje 400 evra po prevezenom migrantu.

Tužilaštvo sumnja na to da su na taj način zaradili najmanje 10.400 evra, a novac su potom međusobno dijelili u skladu sa svojim ulogama u zločinačkoj organizaciji.

Pratite nas i putem Vibera