Neuračunljiv

Pokušao ubiti policajca, osuđen na psihijatrijsko liječenje i čuvanje

Okružni sud u Banjaluci izrekao je mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstenoj ustanovi Rami Huseinbašiću iz Doboja koji je u neuračunljivom stanju pokušao ubiti policajca PS Doboj 2 Slobodana Serafijanovića.

Zločin se dogodio u julu ove godine u dobojskom naselju Ševarlije kada je Huseinbašić iz puške pucao ka policajcu. Srećom Serafijanovića nije pogodio, a metak mu je prošao kroz jaknu službene uniforme ostavivši rupu. Tokom istrage je utvrđeno da je Huseinbašić djelo počinio u neuračunljivom stanju, što znači da krivično ne može odgovarati.

Krenuo na intervenciju, završio sa metkom ispod uniforme

Krenuo na intervenciju, završio sa metkom ispod uniforme

U Okružnom sudu navode da je rješenjem utvrđeno da je Huseinbašić u stanju neuračunljivosti učinio protivpravno djelo koje je zakonom određeno kao pokušaj teškog ubistva.

”Postoji opasnost da bi optuženi mogao izvršiti isto ili teže krivično djelo, tako da je radi otklanjanja ove opasnosti potrebno njegovo liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi pa mu je sud izrekao takvu mjeru bezbjednosti”, saopštio je Okružni sud u Banjaluci.

Dodaju da će izrečenu mjeru sud obustaviti kad utvrdi da je prestala potreba za liječenjem i čuvanjem optuženog u zdravstvenoj ustanovi.

”Svake godine će sud ponovo odlučivati da li je liječenje i čuvanje optuženog u zdravstvenoj ustanovi i dalje potrebno”, saopštio je Okružni sud u Banjaluci.

Rješenjem suda od Huseinbašića je oduzeta kombinovana lovačka puška (bokerica), čaura i metak. 

Uhapšen Dobojlija: Pričao sam sa sobom pa pucao na policajca

Uhapšen Dobojlija: Pričao sam sa sobom pa pucao na policajca

Zločin je počinjen u julu ove godine. Naime, policiji su Huseinbašićeve komšije prijavile da on usred noći hoda dvorištem i priča sam sa sobom. Budući da se radi o lovcu, koji posjeduje vatreno oružje, strahovali su da bi on mogao povrijediti nekoga ili samog sebe. Nakon prijave na teren je upućena patrola policije i po njihovom dolasku Huseinbašić je zapucao.

Pratite nas i putem Vibera