Sarajevo

Podignuta optužnica za ubistvo Farisa Pendeka

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Adema Šumana zbog ubistva Farisa Pendeka (19) u sarajevskom naselju Otoka.

Šuman je optužen za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju i nanošenje lakih tjelesnih povreda. Optužnica je potvrđena i protiv njegovih pomagača nakon ubistva, Еlmedina Gradišića i Mersima Saljevića.

”Adem Šuman se tereti da je 28. januara 2024. godine oko 23 sata i 30 minuta, na prometnoj raskrsnici u sarajevskom naselju Otoka, bez vozačke dozvole i bez ikakvog povoda i razloga, automobilom ”pežo” popriječio put četvorici prijatelja koji su se nalazili u ”citroenu”. Optuženi je otvorio prozor i obratio im se riječima: ”Šta me gledate, stanite ovdje”, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Nakon toga se približio njihovom automobilu i u namjeri da se obračuna sa njima, ne izlazeći iz automobila, prešao je na mjesto suvozača i kroz otvoren prozor udarao dvojicu od njih pesnicom, potom je iz kasete uzeo pištolj i drškom pištolja ih ponovo udario.

”Nakon toga je kroz otvoren prozor ispalio jedan metak koji je pogodio Farisa Pendeka u grudni koš i usmrtio ga. Nakon ubistva, Šuman je pobjegao i našao se sa optuženima Еlmedinom Gradišićem i Mersimom Saljevićem, koji su mu pomogli da sakrije dokaze i prikrije tragove. Tačnije, pomogli su mu da prikrije automobil, da se riješi pištolja i mobitela i da pobjegne u Zenicu”, navodi se u saopštenju.

U tužilaštvu navode da je sudu predloženo da optuženom Šumanu produži pritvor, dok su Gradišić i Saljević pod mjerama zabrane.

”Za glavni pretres predloženo je saslušanje 26 svjedoka, deset vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.