Podignuta optužnica

Oštetili budžet: Doktor i apotekari nelegalno prodavali hormone rasta

  • Izvor: SRNA
  • 10.07.2024. 14:54

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, podiglo je danas optužnicu protiv četiri osobe, među kojima je i jedan ljekar, jer su preprodajom hormona rasta oštetili Republički fond zdravstvenog osiguranja za više od 660.000 evra.

Optužnica je podignuta protiv Zvonimira Staševića, Milanke Jakovljević, Save Zoranovića i Stanka Zoranovića koji se terete za krivična djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Staševiću se na teret stavlja da je od 20. oktobra 2020. godine do 13. aprila 2021. godine kao direktor Doma zdravlja Donja Gušterica” na Kosovu i Metohiji propisivao elektronske recepte za hormone rasta “norditropin” i “gentotropin” pacijentima kojima ta terapija nije bila potrebna.

To je, kako se navodi, činio tako da ih nije ni pregledao niti su znali da su im lijekovi propisani.

Novitović optužen za zloupotrebu položaja, prijeti mu do 10 godina zatvora

Novitović optužen za zloupotrebu položaja, prijeti mu do 10 godina zatvora

Zoranovići i Jakovljevićeva su optuženi da su u dvije apoteke u Sremskoj Mitrovici, u kojima su radili, podizali veće količine ovih lijekova, koje su su potom, preko okrivljenog Save Zoranovića, prodavali na crnom tržištu.

Na ovaj protivpravno su prisvojili propisane lijekove čime je Republički fond oštećen za iznos od 77.931.760.26 dinara (666.380 evra).

U prethodnom toku postupka šestoro okrivljenih osuđeno je nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog djela, od kojih su dva ljekara iz Doma zdravlja Donja Gušterica i četiri farmaceuta iz centralne Srbije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon istrage obustavio krivični postupak u odnosu na jednog ljekara Doma zdravlja iz Donje Gušterice.

Optužnica je predata na potvrđivanje Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)