Ivica Mišković

Odbjegli pedofil gostuje u hrvatskim medijima

  • Izvor: ATV
  • 24.11.2023. 20:14

Nakon što je ilegalno prešao granicu BiH i stao na tlo Hrvatske čiji je državljanin, odbjegli pedofil Ivica Mišković slobodno je ušetao u jednu od televizija i čak stao pred kamere. Dok u Graničnoj policiji BiH i dalje skrivaju kako je moguće da im je promakne osuđenik bez dokumenata, odgovore sa slobode dao je lično bjegunac nepravosnažno osuđen za obljubu djeteta na četiri godine zatvora.

"U sudu sam bio, iskočio kroz prozor i pobjegao. Granicu sam prešao biciklom, na crno, do Novog sam vozio, išao sam na Prijedor, pa u Dvor, tamo sam prešao", rekao je Ivica Mišković.

Pitanjima otkud mu bicikl za bijeg i da li su Miškovićeve tvrdnje o prelasku granice istinite, u BiH se niko nije ni bavio. 

Kako ATV saznaje, protiv dva radnika Sudske policije u banjalučkom Osnovnom sudu, osim disciplinskog postupka, pokrenuta je i istraga o krivičnoj odgovornosti zbog utvrđivanja propusta pri obezbjeđivanju Miškovića dok je čekao rješenje o pritvoru.

Za sada, nema nade da osuđenik završi iza rešetaka, jer Osnovni sud još nije obavijestio Ministarstvo pravde BiH, koje bi eventualno zatražilo reagovanje nadležnih u Hrvatskoj.

I sve to, jer je Mišković uspio da pobjegne Graničnoj policiji BiH prije nego što je i sačinjen pisani otpravak presude. 

"Uvidom u informacijski sistem Ministarstva pravde BiH utvrđeno je da ovaj predmet ne prolazi našu evidenciju, odnosno, do danas nije zaprimljen. Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde samo središnje tijelo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo mjerodavni sud ili Tužilaštvo u BiH", navode iz Ministarstva pravde BiH.

S obzirom na to da je Mišković odbjegli hrvatski državljanin i da presuda koja mu je izrečena nije pravosnažna, još nema načina da bude izručen BiH. Pravnici tvrde da je u tom slučaju jedino moguće Hrvatskoj predati kompletan predmet.

"Siguran sam da postoji način da se krivično gonjenje ustupi Hrvatskoj, ako on tamo ostane. Ukoliko on ima državljanstvo Hrvatske, u toj varijanti, njima će eventualno naše Tužilaštvo morati da ustupi gonjenje. To je prilično spor proces", kaže Miloš Stenjvanović, pravnik.

Ministar spoljnih poslova BiH priznaje da je krajnje vrijeme da se uredi oblast izručivanja osuđenih između BiH i Hrvatske, dok hrvatski ministar prvi put čuje da mu presuđeni pedofil hoda glavnim gradom. 

"Imate bjegunce i s jedne i s druge strane. Koristi se taj pravni vaukuum, da se se oni koje traži hrvatsko zakonodavstvo sakrivaju u BiH i obrnuto. To je apel za nas političare, da se takve stvari bilateralno rješavaju", kaže Еlmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara.

Ivica Mišković 7. novembra osuđen je nepravosnažno na četiri godine zatvora zbog obljube maloljetnice, a odmah nakon izricanja presude je i pobjegao kroz prozor suda. U bijegu su ga zabilježile i kamere naše televizije, nakon čega mu se izgubio trag u BiH. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)