Čeka se odluka o ekstradiciji

Očekuje se izručenje Jošila

  • Izvor: ATV
  • 08.07.2022. 18:22

Jovan Jošilo koji se dovodi u vezu s teškim krivičnim djelima i organizovanim kriminalom trebalo bi da bude izručen u BiH. Prvi korak je, objašnjavaju u MUP-u Republike Srpske, da Ministarstvo pravde Hrvatske prihvati međunarodnu potjernicu BiH i na osnovu toga donese odluku o ekstradiciji. Ovi procesi, kaže direktor Policije Srpske, traju po više mjeseci.

"S obzirom na to da postoji i potjernica Srbije, mislimo i skoro smo sigurni da će odluka biti da bude isporučen kod nas zato što je kod nas potjernica za organizovani kriminal u vezi sa teškim krivičnim djelima. U Srbiji je za nekakvo oružje. Tako da sada očekujemo da prođe nekoliko mjeseci da prođe cijela procedura. Dobra je stvar što Jošilo nije hrvatski državljanin, jer Hrvatska ne isporučuje svoje državljane, tako da ćemo ga sigurno dobiti pod kontrolu", izjavio je Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske.

U Tužilaštvu BiH kažu da će poduzeti sve što je potrebno da Jošilo što prije bude izručen u BiH radi daljeg krivičnog procesuiranja. U kontaktu su sa kolegama iz Hrvatske.

"Pravosuđe BiH za navedenim osumnjičenim traga više mjeseci, nakon čega je u saradnji Tužilaštva BiH i MUP-a Republike Srpske sa partnerskim institucijama zemalja regiona, lociran i lišen slobode na području Istre u R. Hrvatskoj", navode iz Tužilaštva BiH.

Jošilo je bio u bjekstvu od aprila. Uhapšen je prije tri dana kada je pokušao preći granicu sa slovenačkim dokumentima. Ranije je uhapšen u sastavu organizovane kriminalne grupe koja se bavila nedozvoljenim prometom droge, oružja i ubistvima.

Jedan je od osumnjičenih u akciji "Transporter" za ogranizovani kriniminal i šverc drogom. Policija je u aprilu u akcijama "Transporter" i "Storidž" uhapsila nekoliko osoba u Banjaluci. Jošilo će biti obuhvaćen i istragom o ubistvu Slaviše Ćuluma.

Tagovi: