Hrvatska

Nevin proveo u zatvoru 92 dana: Ovako će mu se tužilaštvo ''odužiti''

  • Izvor: Telegraf
  • 14.10.2024. 13:26

Karlovčanin Aldin A. nevin je u istražnom zatvoru proveo tri mjeseca, pa će Republika Hrvatska morati da mu plati odštetu od 4.247,13 evra, odnosno još 8.000 evra za izgubljenu zaradu, dakle ukupno 12.243,13 evra. To je odlučeno na Opštinskom sudu u Ogulinu, više od tri godine nakon podnošenja tužbe.

Presuda je nepravosnažna, što ostavlja prostor za žalbu objema stranama, kako Opštinskom državnom tužilaštvu u Karlovcu koje zastupa državu, tako i tužitelju.

Ovoj sudskoj parnici prethodio je krivični postupak tokom kojeg je pravosnažnom presudom dokazano da Aldin A. nije počinio krivično djelo prijetnje, za kojeg mu je bio određen istražni zatvor u kojem je bio od 4. novembra 2019. godine do 3. februara 2020. godine, odnosno ukupno 92 dana.

Obdukcija tijela iz Jablanice: 20 žrtava usmrtili mulj i stijene, nije voda

Obdukcija tijela iz Jablanice: 20 žrtava usmrtili mulj i stijene, nije voda

"Usljed pretrpljenog stresa zbog neosnovanog lišenja slobode i boravka u istražnom zatvoru zbog krivičnog djela koje nije počinio pa je oslobođen od optužbe, tužitelj ima pravo na naknadu neimovinske štetu u iznosu od 350 kuna po danu, kao i naknadu imovinske štete koja se sastoji u izgubljenoj zaradi. Naime, tužitelj je bio zaposlen na neodređeno vrijeme u Njemačkoj, gdje je ostvarivao platu u iznosu od oko 2.000 evra mjesečno te je zbog neosnovanog lišenja slobode dobio otkaz i bio nezaposlen sve do 1. aprila 2020. Tužitelj smatra da ima pravo na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode", obrazloženo je u tužbenom zahtjevu koji je bio podignut na 107.200 kuna. Veći dio tog iznosa, 75.000 kuna, se odnosio na izgubljenu zaradu, a ostatak na proživljeni stres.

U odgovoru na tužbu iz tužilaštva su naveli kako će tužitelju priznati samo iznos od 26.400 kuna, dok ostatak traženog osporavaju, smatrajući da nije dokazao da je zbog istražnog zatvora dobio otkaz u novembru te da je bio nezaposlen narednih pet mjeseci.

Pao sa visine u krugu ''Alumine'': Poginuo radnik

Pao sa visine u krugu ''Alumine'': Poginuo radnik

Uglavnom, tužitelj nije prihvatio njihovu ponudu, a sud je kontaktirao njegovog poslodavca u Njemačkoj koji je potvrdio da mu je zaista dao otkaz jer se radnik nije pojavio na poslu, niti se javio.

Sud je sagledao činjenice i presudio u korist tužitelja na način da je odredio odštetu od 4.247,13 evra odnosno 32.000,00 kuna, ali i imovinsku štetu, za što mu je odredio naknadu od 8.000 evra.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: