Horor

Milan na Đurđevdan udavio brata, pa ga obukao za sahranu

  • Izvor: Telegraf
  • 06.05.2024. 13:01

Nišlija Milan Grujić (46) prije pet mjeseci osuđen je na 10 godina zatvora i mjeru bezbjednosti obaveznog psihijatrijskoj liječenja, jer je u noći između 5. i 6. maja 2022. godine u njihovoj porodičnoj kući ubio pedesetdvogodišnjeg brata Sašu.

Ono što ovaj zločin čini posebno bizarnim je to što je Milan nakon što je pretukao a zatim ugušio btata, zločin pokušao da prikrije tako što ga je presvukao i spremio za sahranu.

Obrazlažući presudu sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević kazala je da su izvedenim dokazima potvrđeni navodi optužnice da je Milan sa umišljajem ubio brata.

"Sudsko medicinsko vještačenje pokazalo je da je uzrok smrti Saše stezanje vrata. Toksikološko vještačenje je pokazalo da je u tijelu imao koncentraciju lijekova u mjeri koja mu je terapijski propisana tako da ne stoje navodi optuženog da se predozirao“, kazala je sudija.

Izložba zaplijenjene zapadne tehnike u Moskvi

Izložba zaplijenjene zapadne tehnike u Moskvi

Navodeći razloge za visinu izrečene kazne, Mojašević je predočila da je maksimalna kazna za ubistvo 15 godina ali da je Milanu izrekla 10.

"Uzeli smo u obzir Milanovo korektno držanje pred sudom, to što nije priznavao djelo, to je njegovo pravo. Izrečena mu je i mjera bezbjednosti obaveznog čuvanja i liječenja u psihijatrijskoj ustanovi jer boluje od paranoidne šizofrenije ali je vještačenjem ustanovljeno da je u vrijeme izvršenja djela bio svjestan svojih radnji i upravljao svojim postupcima. Milan će najprije biti upućen na izdržavanje mjere bezbjednosti u psihijatrijsku ustanovu, zavisno od toga koliko tamo ostane, ostatak vremena do punog iznosa izrečene kazne provešće u zatvoru“, objasnila je Mojašević.

Stadion Veleža iz drona uništen kiselinom

Stadion Veleža iz drona uništen kiselinom

Više javno tužilaštvo je smatralo da je dokazano da je Milan izvršio zločin za koji se tereti i zatražilo da mu se izrekne kazna od 12 godina zatvora, kako je rečeno u završnoj riječi, "uzimajući u obzir njegovu raniju osuđivanost za djela sa elementima nasilja, upornost u izvršenju djela jer je bratu nanio veliki broj povreda te nedostatak kajanja jer je odbio da prizna ubistvo“.

Milan je sve do kraja sudskog postupka ponavljao da nije kriv za bratovljevu smrt.

"Nisam udarao, šutirao niti gušio brata, htio sam da mu pomognem a ispalo je da sam ga udavio. Bio sam u drugoj sobi kada je pao, stavio sam ga u krevet i presvukao sam ga. Nisam bio svjestan da je mrtav, htio sam da ga spasim, sve vrijeme sam plakao. Od majčine smrti borili smo se jedan za drugog, zašto bih ga ubio“, kazao je Grujić u završnoj riječi.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i odbrana i Više javno tužilaštvo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: