Ministar

Košarac: Sve dok stranci nameću rješenja, upitna je bilo kakva perspektiva BiH

  • Izvor: SRNA
  • 04.12.2023. 11:11

Sve dok stranci, a pogotovo nelegitimni visoki predstavnik, donose odluke, nameću rješenja, te na najgrublji način urušavaju suverenitet i Dejtonski sporazum, upitna je bilo kakva perspektiva BiH, uključujući i onu evropsku, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

"Samo u dogovoru domaćih političkih aktera moguće je tražiti rješenja i perspektive za BiH. Nikome u ovoj zemlji, kao ni samoj ЕU, ne treba kolonija, već suverena zemlja, o čijim unutrašnjim pitanjima odlučuju legitimno izabrani predstavnici naroda", ocijenio je Košarac koji će sutra učestvovati na Drugom političkom forumu o evropskom putu BiH sa predstavnicima Еvropske komisije u Briselu.

On je "Instagramu" objavio da nije prevelik optimista, niti ima velika očekivanja od tog sastanka.


Banjalučka policija zaplijenila drogu, jedno uhapšeno

Banjalučka policija zaplijenila drogu, jedno uhapšeno

"Moj cilj je zaštita interesa Republike Srpske i predstavljanje njenih pozicija. Ohrabren sam činjenicom da će i predsjednik Milorad Dodik istog dana boraviti u Briselu. Ovo će biti prilika da ponovo ukažemo na činjenicu je Srpska predložila usvajanje 14 ključnih prioriteta u paketu i integralno, pokazujući svoju punu opredijeljenost za put ka ЕU. U tom procesu insistiramo na uvažavanju ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije", rekao je Košarac.

On je naglasio da je primarni interes zvaničnika iz Republike Srpske zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranaca iz ove institucije, kao i zatvaranje OHR-a.

Košarac je ukazao da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti faktor nestabilnosti.

"Imamo definisane političke stavove i nudimo rješenja za sva otvorena pitanja u BiH.

Naša pozicija uvijek je ista - dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru dejtonske BiH, bez međunarodnog intervencionizma", rekao je Košarac.


Prijedorčanin uhapšen i ostao bez auta - za kazne duguje više od 53 hiljade KM

Prijedorčanin uhapšen i ostao bez auta - za kazne duguje više od 53 hiljade KM

U Briselu će sutra biti održan drugi politički forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH na kojem će biti riječi i o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Еvropske komisije.

Forumu će prethoditi sastanak stranačkih lidera iz BiH sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Drugi politički forum na visokom nivou održaće se pod predsjedavanjem Varheljija i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: