Nepristupačan teren

Divlja požar kod Srebrenice: Vatra se približava kućama

  • Izvor: SRNA
  • 08.09.2024. 17:45

Uprkos današnjem djelovanju helikoptera Oružanih snaga BiH, šumski požar u Nacionalnom parku "Drina" kod sela Luka u opštini Srebrenica i dalje se širi nepristupačnim terenom iznad Perućačkog jezera na Drini, ali se danas proširio i prema kućama u Luci, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Adem Mehmedović.

Požar je zahvatio četinarsku šumu i nisko rastinje i danas se izuzetno brzo širi pod uticajem pojačanog vjetra.

Mehmedović kaže da je mehanizacija koja je upućena tokom dana radila na probijanju trasa da bi se presjeklo širenje požara, te da vatrogasci, radnici šumarstva, Nacionalnog parka i mještani cijeli dan sprečavaju širenje vatre, ali se ona i dalje približava selu i kućama.

Požar se i dalje širi nepristupačnim terenom, vrletima i liticama uzvodno uz obalu Drine, odnosno Perućačkog jezera prema Žepi gdje nema nikakve mogućnosti za gašenje vatre sa zemlje, a teško i helikopteri mogu da zaustave širenje vatre na tom terenu izuzetno teške konfiguracije.

"Proglasili smo vanrednu situaciju za mjesnu zajednicu Luka. Jutros smo uputili mehanizaciju prema tom selu da proorava puteve i pravi presjeke u slučaju da vatra krene prema selu. Pripremili smo i objekte za eventualnu evakuaciju stanovništva ukoliko dođe do te potrebe", objašnjava Mehmedović.

Iako je požarište udaljeno oko 50 kilometara u Srebrenici se osjeti miris dima i vidljiv je oblak dima južno od ovog mjesta prema Luci.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: